Opet afera u Graničnoj policiji: Podneseno više krivičnih prijava protiv komisije za unapređenje 24

B

Kako saznaje Crna-Hronika, više krivičnih i disciplinskih prijava podneseno je državnim pravosudnim organima protiv članova komisije koji su vodili proceduru za unapređenje u čin samostalnog policijskog inspektora u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Naime, tročlana komisija na čijem je čelu bio Armani Midžić imala je zadaću da sprovede proceduru unapređenja za 38 prijavljenih kandidata za oglašenih 12 pozicija u činu samostalnog inspektora.

Uz Armani Midžića komisiju su sačinjavali i Spomenko Radović i Stanislava Benković koji su sa Midžićem solidarno odgovorni za rad komisje i na ovako kontraverzni način formirane više nego sumnjive rezultate konkursa za unapređenje.

Nakon pismenog testiranja, ispostavilo se da je ispit položio upravo broj kandidata koji je oglasom tražen.

 

Da nije smiješno nego tragično potvrđuje da je od tih 12 “uspješnih”kandidata ispit baš položilo 5 Bošnjaka, 4 Srbina i 3 Hrvata kako su pozicije i bile raspoređene.

Osim nedotupavih a u biti svjesno i ciljano postavljenih pitanja u testu,t ipa kolike su dimenzije grba na rukavu ili pod kojim je uglom postavljena linija na epoleti s očitim ciljem da na ta pitanja mogu odgovoriti samo oni koji su sa pitanjima bili upoznati prije testiranja,u brojnim žalbama opravdano nezadovoljnih policijskih službenika navedeni su i brojni drugi propusti Armanijeve komisije.

Tako su neka od pitanja bila sadržana u normativnim aktima koji su davno stavljeni van snage,pa se time dokazala i potpuno odsustvo stručnosti onih koji su cjenili stručnost kandidata.

Odbor za žalbe policijskih službenika zatražio je hitno izjašnjenje Granične policije BiH na ove ozbiljne koruptivne primjere očitog pogodovanja povlaštenim policijskim službenicima.

Uskoro donosimo više informacija