Opozicija u Bužimu traži ostavke predsjedavajućeg i zamjenika u OV Bužim

asd
Povodom neizvjesne situacije sa JKP DOO Bužim grupa opozicionih vijećnika OV Bužim obavijestila je građane Bužima da već četvrti put traže hitnu sjednicu OV Bužim, kako bi tražili i riješili situaciju u JKP Bužim.

“Svjedoci smo ovih dana da JKP Bužim ne funkcionira, da je odvoz smeća u potpunosti stao, da aktuelna većina u vijeću koju čine SDA, SDP i SP koji su preuzeli odgovornost za sve ustanove i preduzeća kojim je općinsko OV osnivač da su pokazali svoju nemoć u ovih 7 mjeseci otkako su formirali parlamentarnu većinu.

Rezultat njihovog vladanja je, kako navodi ova grupa vijećnika, da ni jedno preduzeće i ustanova nema direktora, već su sve vršioci dužnosti direktori i to pokazuje koliko su ozbiljni, te koliko im je stalo do preduzeća i ustanova kojima su osnivač.”- navode.

Ovim pokazuju da im je  je samo lični interes u pitanju.

U proteklih nekoliko dana podnio je bivši direktor JKP Nedžad Grošić zahtjev sudu za stečaj preduzeća.

Zato, pitamo direktora ko ga je ovlastio i ko mu je urgirao da to uradi, kad svi znamo da stečaj mogu pokrenuti samo dužnik, povjerilac i osnivač, te znamo da je isti taj direktor javno podnio neopozivu ostavku - utekao sa mjesta direktora, razriješio ga nadzorni odbor, te isti došao i izvršio dopunu zahtjeva za stečaj preduzeća, potpisivao rješenja o godišnjim odmorima, odluke i ostale akte?- pita grupa vijećnika. 

Je li to ispravno i moralno, ljudski?- dodaju. 

Kao opozicija u OV smo niz mjera predlagali da bi se situacija u JKP rješila u interesu građana općine Bužim i radnika preduzeća koji nisu primili već 10 plata i nisu u mogućnosti da dolaze  na posao te da rade usluge.

Iz svega navedenog, pozivamo predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg OV općine Bužim da podnesu ostavke na funkcije na kojima se nalaze, jer su pokazali da ne mogu i neće, a nemaju ni izbornog ni kadrovskog potencijala da se nose s ovim problemima.

Po tome kako se odnose u ovoj situaciji, vidi se da su lovci u mutnom, jer samo gledaju lične interese.

Kako nam predstoje vrući dani, te manifestacija Slobodarski dani koji će biti više nego očekivano  posjećeni, pozivamo predsjedavajućeg da se hitno održi sjednica OV i da se nađe rješenje za JKP Bužim i njihove uposlenike da bi mogli nastaviti sa uslugama koje pružaju građanima naše općine. 

A ako nisu sposobni da to učine, predsjedavajući i njegov zamjenik koji talasaju i samo traže svoj lični interes neka podnesu ostavke i javno se izvinu građanima.

Ovim putem pozivamo i građane općine Bužim da javno izvrše pritisak na većinu koja hoće i na sve načine pokušava da JKP gurne u stečaj, te da razdvoji vodovod i smeće, tako da odvoz krutog otpada ide u privatizaciju, tj. da se dozvoli bužimskim moćnicima da upravljaju istim, i onda te iste usluge da jako skupo naplaćuju.

Mislimo da je vrijeme nakon ovakvih poteza pojedinaca da građani Bužima kažu STOP, kriminalu i ličnim interesima, zaključili su u zahtjevu i pismu šest opozicionih vijećnika u OV Bužim, a koje potpisuje Ermin Veladžić, ovlašteni predstavnik vijećnika.