Opozicija u RS ponovo traži skupštinsku raspravu u slučaju "Dragičević"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović zakazao je za 10. septembar sjednicu Kolegija parlamenta na kojem bi se trebali utvrditi dnevni red i termin održavanje posebne sjednice u vezi sa slučajem "Dragičević". 

Zasjedanje je potpisima ponovo zatražilo 28 opozicionih poslanika, koji su i ovaj put predložili jednu tačku dnevnog reda: "Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija RS u slučaju ubistva Davida Dragičevića".

Kolegij 28. avgusta nije utvrdio konačni prijedlog dnevnog reda za održavanje ove sjednice, nakon čega ona nije ni zakazana. 

Osim ovog zahtjeva, klubovi zastupnika SDS-a, PDP-a i NDP-a u Narodnoj skupštini uputili su danas zastupničko pitanje ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču u kojem se traži hitan odgovor u vezi sa stanjem sigurnosti u tom bh. entitetu.

- Budući da se u Banjoj Luci noćas ponovo dogodila eksplozija u kojoj je uništena vikendica inspektorice rada u Gradskoj upravi, prošlu noć ubistvo, prije nekoliko dana pokušaj ubistva novinara, slučaj 'Dragičević' i dalje stoji na istom mjestu, na poslovne objekte se ispaljuju zolje, tražimo izričit stav ministra unutrašnjih poslova – vrijedi li i dalje prvi zaključak sa ranije skupštinske sjednice, u kojem se navodi da je stanje sigurnosti stabilno i da pokazuje daljnji pozitivan trend - naveli su u pitanju. 

Iz banjalučke policije su ranije saopćili da dosadašnji rezultati ukazuju da su oštećenja na vikendici inspektorice rada u Gradskoj upravi grada Banja Luka nastala usljed ispuštanja plina iz boce za domaćinstvo, te da nisu uočeni tragovi koji upućuju na djelovanje eksplozivne naprave.