Opozicija u Sloveniji pokrenula postupak smjene vlade Janeza Janše

.
Opozicija u Sloveniji okupljena oko Koalicije ustavnog luka (KUL) podnijela je zahtjev sa 42 potpisa za smjenu slovenske vlade na čelu sa Janezom Janšom, potvrdio je novi mandatar Karl Erjavec.

Predsjednik DeSUS-a Karl Erjavec, čiji su glasovi bili presudni za izglasavanje nepovjerenja, rekao je da je ova odluka donesena nakon maratonske sjednice.

"Predali smo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi Janeza Janše uz 42 prikupljena potpisa. Žao mi je što nismo uspjeli dobiti još jedan potpis", rekao je Erjavec na zajedničkoj konferenciji za medije koju je organizovao KUL. Potpis je u posljednjem trenutku odbio dati član Erjavecove stranke Branko Simonovič koji je poslao poruku kako nema namjeru podržati opoziv Janšine vlade.

Erjavec je također istakao kako je trenutna vlast u Sloveniji pokazala da nije spremna nositi se sa brojnim problemima koje je donijela pandemija koronavirusa.

"Još uvijek sam uvjeren da ćemo uspjeti fomirati novu vladu. Potrebno je spriječiti dalje 'propadanje' zemlje kao i osigurati neometan rad pravosuđa, medija, policije i državnog tužilaštva. Također, ova vlada se nije pokazala u borbi protiv pandemije koronavirusa što je njen glavni nedostatak", rekao je Erjavec.

Ono što može predstavljati problem opoziciji u Sloveniji jeste činjenica da je za smjenu vlade potrebno osigurati najmanje 46 potpisa, a s obzirom da u ovom trenutku ujedinjena opozicija ima 42 glasa, bit će potrebno osigurati dodatne glasove od stranaka koje su trenutno u koaliciji za Janezom Janšom, a to su Stranka modernoga centra i desničarska Nova Slovenija.

"Iako trenutno imamo samo 42 glasa, ipak smo izglasali nepovjerenje jer je krajnje vrijeme da napravimo test u kakvoj državi želimo živjeti. Svaki zastupnik morat će se zapitati kakvu Sloveniju želi u budućnosti", rekao je Luka Mesec predsjednik Ljevice.

Da li će opozicija u Sloveniji uspjeti osigurati još četiri glasa pokazat će tajno glasanje koje bi se trebalo održati u toku naredne sedmice kada bi trebala biti zakazana i vanredna sjednica Parlamenta Slovenije.