Opozicija uvjerena da će u julu izglasati nepovjerenje Vladi FBiH

ds
Ne postoji većina SDA i HDZ-a u Parlamentu FBiH, kaže Mašić

Opozicija u Parlamentu FBiH izgubila je bitku, ali ne i rat. Zaključak je to nakon što je prekjučer cjelodnevna sjednica Predstavničkog doma okončana odbijanjem svih zaključaka koji su se odnosili na odgovornost premijera Fadila Novalića i Vlade FBiH u mnogobrojnim aferama povezanim s javnim nabavkama za vrijeme pandemije.  

Prva sjednica

Iako su zastupnici SDA, HDZ-a, Eldin Vrače i socijaldemokrati Envera Bijedića prekjučer uspjeli oboriti zaključak kojim je traženo da premijer Novalić i kompletna Vlada FBiH podnesu ostavke, u životu je ostala inicijativa SDP-a, PDA, A-SDA i Naše stranke kojom je traženo da Predstavnički dom izglasa nepovjerenje Vladi. Inicijativu je, također, podržao i SBB.

Šef Kluba SDP-a Damir Mašić za „Avaz“ je kazao da od dana podnošenja inicijative Vlada FBiH ima rok od 30 dana da se očituje o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja.

- Bez obzira na to očitovala se Vlada FBiH ili ne na prvoj sjednici, a po isteku ovog roka, ova inicijativa se mora naći na sjednici Predstavničkog doma kao tačka dnevnog reda. Bilo kako bilo, zastupnici će u julu glasati o nepovjerenju - pojasnio je Mašić. 

Dodao je da je u tom pogledu vrlo bitno da je na prekjučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma na ostavku Vladu pozvalo ukupno 40 zastupnika, dok je protiv i suzdržano bilo njih 39.

Nova većina

- Dakle, ne postoji većina SDA i HDZ-a u Parlamentu FBiH. Sad je sasvim izvjesno da bi se Vladi FBiH moglo izglasati nepovjerenje - naglasio je Mašić.

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo kazala je da inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ide dalje i da će se u narednom periodu na tome raditi.  

- Mislim da na ovom neće stati, ukoliko nas prije toga ne preteknu pravosudne institucije pa ne bude hapšenja - poručila je Prašović-Gadžo.  

Pirić: Pozdravljam odluku SBB-a

Šefica Kluba PDA u Parlamentu FBiH Elzina Pirić za „Avaz“ je kazala da čestita i pozdravlja odluku SBB-a i DF-a da ne podrže Vladu FBiH na čijem čelu sjedi čovjek koji je prije nekoliko dana uhapšen.

- To je hrabar i odgovoran potez prema građanima. Očekujem da se vrlo brzo sazove nova sjednica, ali i postigne novi koalicijski sporazum kojim će se formirati nova Vlada FBiH. Nadam se da će Federacija krenuti nekim boljim putem - istakla je Pirić.