Optužnica protiv Mike Aleksića za silovanja i seksualna uznemiravanja bit će do petka

Mika
Za ovaj slučaj javnost je saznala u januaru, kada je glumica Milena Radulović ispričala šta je pretrpjela od svog profesora glume, Miroslava Aleksića

 

Više javno tužilaštvo u Beogradu trebalo bi da do kraja sedmice optužnicu protiv profesora glume Miroslave Mike Aleksića, koji se tereti za nekoliko silovanja i nedozvoljene polne radnje nad više djevojaka, među kojima su i glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, saznaje Nova.rs.

Kako ovaj portal nezvanično saznaje, do petka bi trebalo da sudu bude dostavljena optužnica, nakon čega će Viši sud donijeti odluku da li će ona biti potvrđena ili vraćena na dopunu. Ukoliko bude potvrđena to jest pravosnažna, sud bi trebalo da zakaže pripremno ročište, a potom i glavni pretres.

- Imajući u vidu osjetljivost predmeta, sud može donijeti odluku po zahtevu nekog od učesnika u postupku da sa suđenja isključi javnost, zbog zaštite privatnosti napastvovanih djevojaka. Također, zasad nije poznato da li će nekoj od njih, ili pak svima biti dodijeljen status posebno osjetljivih svjedoka, kojim će im biti omogućeno da svjedoče iz druge prostorije, kako sa okrivljenim ne bi boravile u istoj prostoriji - kazao je za Nova.rs dobro obavješten izvor.

Istraga protiv Aleksića se privodi kraju, a on bi trebalo da se suoči sa 19 krivičnih djela na štetu 10 djevojaka, i to osam silovanja i 11 slučajeva polnog uznemiravanja.

Za ovaj slučaj javnost je saznala u januaru, kada je glumica Milena Radulović ispričala šta je pretrpjela od svog profesora glume, Miroslava Aleksića. U tužilaštvu je davala iskaz pet sati, a tokom višesatnog ispitivanja do detalja je ispričala šta je preživjela.

- Imala sam 17 godina i već šest godina sam išla u školu Mike Aleksića. On je imao 61 godinu tada. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se - rekla je mlada glumica.

Ubrzo nakon Milene, još djevojaka osmjelilo se i prijavilo Aleksića za razne vidove seksualnog uznemiravanja. Jedna od njih je i glumica Iva Ilinčić.

- Nisam silovana, srećom nemam takvo iskustvo, ali jesam kontinuirano seksualno uznemiravana. Šest godina sam šutila, negirala, nikom nisam govorila, bukvalno nikom. Bilo mi je jasno da je loše. Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: "Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće da me spremi za surovi svijet reditelja, producenata" - rekla je Ilinčić.

Inače, pretpostavlja se da je Aleksićevih žrtava mnogo više, nego što je to zvanično saopćeno, međutim, neke od njih bit će saslušane kao svjedoci, jer je došlo do zastare krivičnog djela.

Aleksić je negirao optužbe na svoj račun, a on se u pritvoru nalazi od hapšenja, koje je bilo u januaru.

Osumnjičeni Aleksić se tereti da je u periodu od 2008. do 2020. godine izvršio ova krivična djela.