Podignuta optužnica: Za 46 migranata ''uzeli'' 70.000 KM

U okviru akcije kodnog naziva "Centar" podignuta je optužnica koja tereti sedam osoba, među njima tri strana državljanina, za krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata i ostvarivanje nezakonite imovinske koristi od najmanje 70.000 KM.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Usman-Ali Maqsood Ahmeda, zvanog Ali, rođenog 1993. godine u Pakistanu, Alena Amina zvanog Kaka, rođenog 1985. godine u Iraku, kao i Raheema Javeda, rođenog 1994. godine u Pakistanu.

Svi oni su u pritvoru.

Optužnica je također podignuta protiv Anela Čomora zvanog Ramo, rođenog 1981. godine u Mostaru, Adele Čomor, rođene 1981. godine u Stocu, Anne Dumančić, rođene 1983. godine u Sarajevu, kao i Aziza Huskovića, rođenog 1962. godine u Stocu. 

U optužnici je navedeno da su se prvooptuženi i drugooptuženi, kao organizatori skupine, te trećeoptuženi kao član skupine, lažno predstavljali kao migranti kako bi se kretali među migrantima i ostvarivali kontakte s osobama koje su spremne platiti veće novčane iznose za ilegalno krijumčarenje prema zemljama Europske unije, te istovremeno kako bi izbjegli da ih otkrije policija.

Prema priopćenju Tužiteljstva BiH, optuženi su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u BiH, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, vršili njihov transport u BiH, smještaj na skrivenim lokacijama, te krijumčarenje prema području Hrvatske, najčešće na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine, gdje bi ih predavali drugim osobama ili uputili kako da ilegalno pređu granicu izvan službenih graničnih prijelaza.

Provođenjem istrage utvrđeno je da su optuženi tokom 2018. godine izvršili su krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, uglavnom državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Sirije i Indije te ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 70 000 KM.

Postupali su protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, a počinjenim kaznenim djelima ugrožavana je sigurnosna situacija u BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranje skupine ili udruženja za počinjenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a. KZ BiH, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Operaciju kodnog naziva „Centar“ zajednički su više mjeseci provodili Tužiteljstvo BiH, Granična policija BiH, zajedno s drugim partnerskim agencijama u BiH i inozemstvu, saoćeno je iz bh. tužiteljstva.