Organizirane igraonice za 74 buduća prvačića

Igraonica
Aktivnosti se realiziraju na otvorenom

U Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) počela je realizacija projekta organizacije igraonica za djecu predškolskog uzrasta koja će u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole. 

Riječ je o projektu koji je svojevrsna zamjena za obavezni predškolski program, koji Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK, zbog pandemije koronavirusa i mjera za sprečavanje virusa, ove godine nije moglo realizirati.

Nova igraonica
Odlučeno je da se ipak pruži prilika za pripremu djece za polazak u školu organizacijom igraonica na dobrovoljnoj osnovi, a koje pohađa 74 djece koja nisu uključena u drugi oblik predškolskog odgoja i obrazovanja.

Igraonice u dječijem parku „Plavi cvijet“ realizira Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde.

230 djece
- Program pripreme djece pred polazak u školu je veoma bitan segment, jer nam je potreban kontinuitet, te smo program prilagodili situaciji i njime pokazujemo da se mogu organizirati aktivnosti, bez obzira na mjere koje su na snazi. Program je na dobrovoljnoj bazi, akcent je na aktivnostima na otvorenom - kazao je prilikom posjete parku ministar Arman Bešlija, koji je zadovoljan i odzivom djece, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Prema podacima Ministarstva, ove godine u prvi razred osnovne škole na području BPK bit će upisano 230 djece, a značajan broj njih pohađa i programe predškolskih ustanova.

Radionice Programa predškolskog odgoja i obrazovanja realizirat će se u naredna dva mjeseca.

Četiri grupe
Koordinatorica za odgojno-obrazovni rad u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje Elma Bučo naglašava da u igraonicama za djecu pred polazak u školu učestvuje 74 djece s područja Goražda, od toga osam iz Vitkovića. Djeca su podijeljena u četiri odgojne grupe, a program se, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, realizira u prizemlju zgrade parka „Plavi cvijet“.