Orić: Neće me prestati proganjati dok sam živ, brine me razjedinjenost Bošnjaka

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić potvrdio je kako je i službeno obaviješten o tome da je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine uvažilo žalbu Tužilaštva BiH te poništilo presudu kojom se on oslobađa odgovornosti za ratne zločine u okolici Srebrenice.

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić potvrdio je kako je i službeno obaviješten o tome da je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine uvažilo žalbu Tužilaštva BiH te poništilo presudu kojom se on oslobađa odgovornosti za ratne zločine u okolici Srebrenice.

Orić je kazao da se određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog suda BiH.

Mi smo bili vitezovi

Podsjetimo, Orić i njegov suborac Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti u selima u okolici Srebrenice.

"Uglavnom je stvar proceduralne prirode... Određuje se novi pretres i ide sve nanovo. Ja sam se borio za državu BiH. Ja i dalje vjerujem institucije države za koju sam  se borio. Ne sumnjam da će profesionalnost doći do izražaja i da će profesionalnost pobijediti", rekao je Orić za Radiosarajevo.ba u prvoj reakciji na poništavanje presude.

Uvjeren je da su pravne činjenice i dokazi na njegovoj strani, te da će i nova presuda biti oslobađajuća.

"Ja i moji saborci smo bili vitezovi na terenu. Ne stidimo se ničeg i činili smo sve što je u našoj moći da odbranimo srednje Podrinje i Bosnu i Hercegovinu", ističe Orić.

Slaže se s činjenicom kako upada u oči kako je još 24. maja, dakle, više od deset dana prije objave presude Apelacionog vijeća Suda BiH portal Srpskainfo najavio da će Orić "ponovo završiti na optuženičkoj klupi", što su prenijeli i srbijanski mediji poput Kurira.

"Desetak dana prije objave presude, portal Srpskainfo je objavio ovu informaciju. U skladu s tim, moja advoktica Lejla Čović je reagirala onako kao treba prema nadležnim institucijama. Radit ćemo u skladu sa zakonom i koristiti sve pravne lijekove", ističe on.

Poslije dugotrajnog procesa u Haškom tribunalu, hapšenja u Švicarskoj, pa onda procesa u Sarajevu, činjenica da će mu ponovo bit suđeno Orića ne iznenađuje. Tvrdi da ga neće pustiti na miru dok je živ.

"Nisam ja jedini borac u BiH koji je ratovao za ovu državu. Nisam bio ni najbolji borac. Bilo je daleko boljih. Ali u srednjem Podrinju je počinjen genocid nad Bošnjacima. Mene neće "popustiti" dok budem živ. Gledat će da presude ne samo mene, već bilo kojeg mog borca presude, a da bi napravili balans za genocid kojeg su počinili. Taj genocid se nije desio 1995. već je trajao od 1992. godine. Dok mi bašluk ne stave iznad glave, oni će da me ganjaju. Meni jedan proces gore-dole, nakon svega, više ništa ne znači (Smijeh)", kaže Orić.

Brinu me Bošnjaci

Tvrdi da Srbija ima lobiste i diplomatiju koja radi za njihove interese, a jedan argument za to je da nisu proglašeni agresorima, uprkos njihovoj ulozi i u BiH i u Hrvatskoj. Njegovo proganjanje je, veli, dio te priče.

"Ja sam, primjerice, svjedok da su naoružavali pobunjene Srbe u Hrvatskoj i nisu proglašeni agresorima, a Hrvatska, recimo, jeste", naglasio je.

Orić je zabrinut onim što vidi na političkoj sceni u BiH, posebno među Bošnjacima.

"Mene ne brinu ni Srbija niti bilo koja druga zemlja. Svako od njih ima plan i neku vodilju. Mene brine razjedinjenost između Bošnjaka. Sve je podređeno nekim ličnim interesima, a zaboravili smo nacionalni i državnički duh, odnosno da imamo neki dugogodišnji plan kad je u pitanju opstojnost na ovim prostorima. Brine me netrpeljivost između samih Bošnjaka. Svim drugima skidam kapu. Oni znaju šta žele i sve je jasno", zaključio je Orić.