Inzko: Oružane snage BiH pozitivna i ujedinjujuća snaga u BiH

"Osnivanje Oružanih snaga BiH bio je vrlo kompleksan proces koji je iziskivao viziju, odlučnost i strpljenje"

Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je čestitke Ministarstvu odbrane, vojnicima i komandnom kadru Oružanih snaga BiH, povodom Dana Oružanih snaga (OS) BiH i 14. godišnjice osnivanja OSBiH.

Osnivanje Oružanih snaga BiH bio je vrlo kompleksan proces koji je iziskivao viziju, odlučnost i strpljenje. Kombinacija tih sastojaka dovela je do jedne od najuspješnijih reformi u postratnoj BiH. Isti ti sastojci su potrebni sada kako bi cijela zemlja krenula naprijed – izjavio je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

Naveo je da su u proteklih 14 godina, Oružane snage BiH izrasle u kompetentnu i profesionalnu vojnu organizaciju, sposobnu da pruži pomoć građanima u svim dijelovima zemlje u vrijeme prirodnih nepogoda, te da uspješno učestvuje u mirovnim misijama širom svijeta.

Bile su i ostale pozitivna i ujedinjujuća snaga u BiH, istovremeno u potpunosti poštujući pojedinačne identiteta svakog pripadnika Oružanih snaga.

Želim Oružanim snagama BiH da i dalje ostvaruju odlične rezultate u svakodnevnim aktivnostima i sveukupnom radu za dobrobit Bosne i Hercegovine – zaključio je visoki predstavnik.