OŠ Brekovica: Ministarstvo ne može udovoljiti zahtjevima roditelja jer bi time prekršili standarde

Zbog sve manjeg broja djece u školama kombinirana odjeljena su postala sve učestalija pojava. Roditelji i nastavnici su prihvatili ovaj način obrazovanja djece, no ovih dana pobunili su se roditelji učenika prvih i trećih razreda u Osnovnoj školi u Brekovici.  

I dok oni smatraju da njhova djeca ne dobijaju kvalitetno znanje radeći s jednim nastavnikom i starijom odnosno mlađom djecom, u Ministarstvu obrazovanja sve pravdaju pedagoškim standardima koji to dozvoljavaju. Roditelji ne odustaju: ukoliko im ne bude odobreno razdvajanje djece u zasebne razrede, odlučni su u namjeri da djecu ispišu iz ove škole.  

"Mi smo imali jednog dječaka koji je rođen u decembru, međutim opet s njim ne bi ništa postigli. Fale nam dva učenika da bi ta odjeljenja bila zasebna. Tako da ovaj put to ostaje tako. Stvarno je kombinacija jako brojna, makismum je 26 a mi imamo 25.", izjavila je direktorica Ćehajić za RTV USK

U Ministarstvu obrazovanja USK ističu da su u ovoj ali i mnogim drugim školama u kantonu, sve prisutnija kombinirana odjeljenja. Zahtjevu roditelja u Brekovici nisu mogli udovoljiti jer bi time prekršili standarde.