OŠ "Cazin 1" domaćin eTwinning seminara kojem je prisustvovalo 250 nastavnika

Home

OŠ "Cazin 1" domaćin eTwinning seminara kojem je prisustvovalo 250 nastavnika

U organizaciji Pedagoškog zavoda, Osnovna škola "Cazin I" bila je domaćin seminara na temu eTwinninga za nastavnike osnovnih i srednjih škola sa područja Unsko-sanskog kantona.

Seminar u Cazinu okupio je oko 250 nastavnika kojima su predavači iz državne agencije APOSO predstavili samo neke mogućnosti primjene platforme, te je prikazan primjer dobre prakse na projektu povodom međunarodnog broja PI.

Seminar je otvorio direktor Osnovne škole "Cazin I", Zlatko Sabljaković, koji se zahvalio prisutnima na odazivu.

Mi smo organizirali seminar na općinskom nivou u mjesecu novembru nakon čega smo odlučili da organiziramo predavanje i na kantonalnom nivou. eTwinning je posebno važan za učenike, ali i nastavnike, jer preko njega otvaramo procese razmjene i mobilnosti učenika, kazao je Sabljaković.

Prisutne je pozdravila i Mirela Šuman, zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. O važnosti i mogućnostima ovog projekta govorila je Žaneta Džumhur, šefica Odsjeka Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.
eTwinning seminar
Na ovom seminaru bili su prisutni nastavnici iz osnovnih i srednjih škola sa područja Unsko-sanskog kantona, koji su dobili uvjerenja o završenom seminaru. Obzirom da je Osnovna škola "Cazin I" već završila neke, a u završnoj fazi je par projekata, očekuju da će dobiti državnu oznaku kvaliteta, a s obzirom na širinu učesnika velika je vjerovatnoća da će dobiti i evropsku oznaku kvaliteta. 

Naime, eTwinning je zajednica škola u Evropi, platforma za odgojno-obrazovne djelatnike koji rade u školama i dječijim vrtićima evropskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dio najzanimljivije obrazovne zajednice u Evropi. Cilj ovog seminara je bio pružiti priliku nastavnicima iz različitih zemalja da uče i diskutuju o aktivnoj nastavi i učenju kroz eTwinning projekte. Posebnu dimenziju važnosti i pouzdanosti eTwinning platformi daje činjenica da je korištenje platforme potpuno besplatno, jednostavno i nema bilo kakve mogućnosti pristupa ili registracije nikoga ko nije u nastavnom procesu.

 

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavito: Ned, 06/11/2017 - 21:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top