OŠ CAZIN I: Kako su Vijeće roditelja i Grad Cazin isključeni iz priče o izgradnji škole

Home

OŠ CAZIN I: Kako su Vijeće roditelja i Grad Cazin isključeni iz priče o izgradnji škole


U redakciju Cazin.net-a stiglo je reagiranje jednog od roditelja učenika Osnovne škole "Cazin I", koji je osjetio potrebu da reagira na nedavna saopštenja OO SDA Cazin, koji uglavnom vijesti o početku izgradnje ove škole pripisuju sebi, pri tome ignorirajući činjenicu da su glavni pokretači ove pozitivne priče roditelji učenika istoimene škole koji su kroz Vijeće roditelja i pokrenuli kompletnu akciju.


Pismo roditelja, koji je želio ostati anoniman, prenosimo u cijelosti, bez ikakvih korekcija:


Politika je odavno u našoj zemlji izgubila sav mogući ugled, a na posljednjem primjeru iz Cazina i onima najmanje upućenima je jasno zašto je to tako. Početak izgradnje novog objekta OŠ Cazin 1 postao je idealna tema za saopćenja i samohvale kantonalnih vlasti i lokalne organizacije SDA pa smo ovih dana zasuti saopćenjima i vijestima o ovom projektu koji se predstavlja kao eksluzivan i nešto na čemu građani trebaju biti iznimno zahvalni. Ravnopravnim partnerima i glavnim akterima- Vijeću roditelja i Gradu Cazinu više nema mjesta u priči i isključeni su iz svih dešavanja. Jasno je svima da je ovaj i do sada ispolitiziran projekat s ovim dosegao sami vrhunac. 
Objekat OŠ Cazin 1 je godinama čekao da ga se nadležni sjete i osiguraju djeci normalne uvjete za boravak na nastavi ali se to godinama nije dešavalo. Vlade kantona su se bavile svojim sastavljanjima i rastavljanjima, smjenama i razmjenama i nije zabilježno da je ijedan ministar obrazovanja iskazao pravu odlučnost, spremnost pa ni konkretno zanimanje za ovu školu iako je to svakome od njih ustvari glavna dužnost i posao. Sve do trenutka u kojem je Vijeće roditelja diglo svoj glas i zatražilo javno da se ovo pitanje riješi i da se djeci napravi novi objekat. Istovremeno je reagirala i Općina Cazin koja je objavila da će, iako školstvo nije u nadležnosti lokalnih zajednica, prva izdvojiti 400.000 maraka za ovaj projekat. Tek nakon ova dva koraka, javila se i Vlada kantona i napokon preuzela vlastitu obavezu finansiranja ovog projekta. 
Čak ni tada, iako ni u prvi mah nisu izostali pompezni medijski naslovi, projekat nije počeo na vrijeme s realizacijom. Kasni se i to uveliko. Učenici će sasvim sigurno i ovu zimu provesti u prostorijama iz horor filmova, a s obzriom na visinu sredstava koja su odobrena, nema garancija da tako neće biti i naredne školske godine.
I umjesto da u tišini i pokorno rade i grade ono što su započeli ne skrećući pažnju na tragičnost činjenice da kasne godinama pa sad i mjesecima nakin datih obećanja, naši političari imaju obraza praviti od ovog projekta novu političku sagu. Organizirati svečani početak radova bez Vijeća roditelja, bez svoga Grada, pisati po nekoliko saopćenja i prozivati lokalnu vlast za izdvojenih 400.000 maraka koje još uvijek ni na koji način nisu postale upitne.
Dokle, pitamo se i šta od građana s takvim odnosom prema nama čija djeca su razlog postojanja iste škole? Nismo ni slijepi, ni gluhi, a niti nijemi.

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 01/10/2017 - 21:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top