OŠ „Sead Ćehić“ Grahovo i Gimnazija: Uslovi za rad sve bolji, ali sve manje učenika

asd
Kao što smo ranije pisali, od 13 kladuških osnovnih i srednjoškolskih ustanova 11 ih je zabilježilo pad broja učenika. Među njima su OŠ „Sead Ćehić“ Grahovo i Gimnazija.

Iako je nova školska godina u OŠ „Sead Ćehić“ Grahovo počela u još boljim uslovima nego godinu ranije, nažalost manje je 16 učenika nego u školskoj 2020/2021. godini. 244 učenika je u ovoj školskoj godini, od toga je 25 prvačića.

Direktorica škole Zekira Šehić nada se da će se trend iseljavanja, koji je glavni krivac pada broja učenika, ako ne zaustaviti, onda bar smanjiti.  Prema njenim riječima, smanjenje broja učenika dovelo je do povećanog tehnološkog viška radnika i do toga da je prvi put u 40 godina postojanja škole nastava za učenike od trećeg do devetog razreda organizirana u jednoj smjeni. Ipak, pozitivna strana početka nove školske godine su bolji uslovi rada. Tokom ljetnog raspusta sredstvima Vlade USK zamijenjena je unutrašnja i vanjska stolarija na školi, dok je uz pomoć roditelja natkriven sporedni ulaz u školu. I dalje je aktuelan projekt „Pokaži brigu doniraj knjigu“ u bibilioteci ove škole, koja je  među najljepšim i najbolje opremljenim školskim bibliotekama.

Direktorica Šehić se nada će se uskoro naći sredstva za dovršetak sale za tjelesni odgoj. Prošle godine sa 100.000 KM Vlade Kantona postavljena je stolarija na sali, struja i  voda, te jedan dio poda. Da bi se sala stavila u funkciju, odnosno za krečenje i dovršetak poda potrebno je još minimum 100.000 KM.

Jedno odjeljenje manje u ovoj školskoj godini ima Gimnazija. Svoje srednjoškolsko obrazovanje stiče 180 učenika. Direktor škole Asim Karajić ističe da je trend iseljavanja i u ovoj školi uzrokovao pad broja učenika.

Pozitivnim ističe da su sada svi učenici u učionici, da je stručna zastupljenost na visokom procentu, te da se uslovi rada poboljšavaju. Zahvaljujući donacijama prijatelja škole zamijenjena su ulazna vrata u Gimnaziji, a uskoro će se raditi i na uređenju samog prilaza školi.

Image
erg