OŠCZ Bosanska Krupa: Zabranjuje se rad privatnih stomatoloških ordinacija i formira omladinski štab

Bosanska Krupa

Među gradovima sa potvrđenim slučajevima zaraze koronavirusom od jučer je i Bosanska Krupa. Potvrđeno je da se radi o muškarcu od oko 67 godina, a kako se moglo čuti na današnjoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite živi u naselju Ivanjska.

 

Iz otočkog Doma zdravlja gdje se javio sa simptomima jučer je prevezen na Odjel za zarazne bolesti Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“. Svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim stavljeni su u izolaciju. Kako su rekli na štabu, to nije razlog za paniku, situacija je još uvijek pod kontrolom.

 

Općinski štab civilne zaštite danas je donio dvije nove naredbe. U skladu sa naredbom viših nivoa, zabranio je rad privatnih stomatoloških ordinacija, a Domu zdravlja naredio da organizuje pružanje hitnih stomatoloških usluga građanima Bosanske Krupe.

 

Druga naredba se odnosi na formiranje omladinskog štaba čiji će članovi pomagati u nabavci osnovnih životnih namirnica, lijekova, građanima koji imaju zabranu kretanja i kojima je neophodna pomoć.

 

Pozvali su sve mlade s područja Bosanske Krupe koji žele biti dio tima i pomagati da se jave koordinatoru ovog štaba Alenu Lipovači putem telefona na broj: 061 464 819 ili mail-a: alen.lipovaca@hotmail.com. Omladincima koji iskažu interes izdat će se odobrenja za kretanje.

 

Na sjednici je razgovarano o trenutnom stanju, aktivnostima koji se provode i planovima za naredni period. Rečeno je da se svakodnevno od jutra do mraka vrši kontrola poštivanja obavezne samoizolacije.

 

Do sada je zabilježeno nekoliko slučajeva nepoštivanja do sada izrečenih mjera. Pripadnici Policijske stanice Bosanska Krupa uručili su tri prekršajna naloga za nepoštivanje policijskog sata i dva za nepoštivanje zabrane kretanja za lica mlađa od 18 i starija od 65 godina.

 

Po preporuci Federalnog štaba civilne zaštite, u Bosanskoj Krupi će se formirati poseban izolatorij u koji će se, umjesto u kućnu izolaciju, odvoditi svi oni za koje se utvrdi da ne poštuju izolaciju propisanu zbog suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

 

Centar za socijalni rad je zadužen da napravi spisak socijalno ugroženih porodica na području općine kojima će se u narednim danima obezbijediti paket sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim potrepštinama.