OSLOBOĐENJE: Potrebna jasna politika spram migrantske krize

.
Reakcije u Krajini na imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH ukazuju na to da se hitno mora uhvatiti ukoštac sa migrantskom krizom...

 

SARAJEVO/BIHAĆ, 25. jula - Zastupnički dom Parlamenta BiH potvrdio je imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti, nepuna dva mjeseca nakon što je bivši ministar Fahrudin Radončić podnio ostavku.

 

Krajišnicima koji su do grla u problemima zbog migrantske krize, mnogo se žurilo da se prevaziđe kadrovski vakuum. Poteze bivšeg ministra na deportaciji migranata iz Pakistana Krajišnici su većinom odobravali, dok su smetnje koje je Radončić pripisao SDA, konkretno Šefiku Džaferoviću i Biseri Turković, doprinijele njihovom razočarenju.

 

Razumio pitanja

 

- SDA je nakon toga obećala mjesto ministra sigurnosti Krajišnicima, zbog čega smo mi kod kuće trpjeli štetu, ali ni naš predstavnik Šemsudin Dedić nije bio uporan da se to dobije, objasnio nam je tada federalni zastupnik SDA Asim Kamber.

 

Sad kada je i potvrđen, Krajišnici očekuju od Cikotića, ali i od SDA, jasniju politiku spram migrantske krize.

 

- Nadam se da su oni usaglasili neki plan, ali evo, gospodin Cikotić na sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara nije konkretno odgovorio koji je to plan. Ja sam postavio nekoliko pitanja, on ih je razumio i pokazao je zainteresiranost. Ali, ipak, ostavio je prostora da sagleda cjelokupnu situaciju, te da se tek tada izjašnjava koja bi to bila strategija, koji je plan, konkretan program i mjere. Očekivanja jesu velika, ali ne znam koliko će ministar Cikotić biti u situaciji da brzo djeluje, s obzirom na to da nema političke usaglašenosti i političke volje da se rješava migrantska kriza. Jer da ima, u budžetu institucija BiH za 2020. bila bi predviđena sredstva za to, kazao je za O kanal zastupnik u Parlamentu BiH Jasmin Emrić.

 

U Krajini su, inače, oštri komentari, ali ako bude dobronamjeran, Cikotić može očekivati podršku.

 

- Prije svega, pozdravljamo imenovanje gospodina Cikotića i svakako da je dobrodošao u USK. Iskreno se nadamo da će imati podršku Vijeća ministara, jer bez tima, on kao pojedinac neće moći riješiti pitanje migracija, kazao nam je ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić.

 

Bez populizma

 

Krajiška estradna zvijezda i političar Alen Islamović kaže da bi Cikotiću dao dobar savjet.

 

- Preselite ured ministra sigurnosti u Bihać, gdje je izvor pakla i uhvatite se tamo posla. To je jedini način da se pomogne građanima Bihaća i USK-a koji su na rubu nervnog sloma. Takvim potezom biste dali neku nadu ovom dijelu Bosne, tako bi se počeo ozbiljno rješavati problem, kazao nam je Islamović.

 

Zastupnik u Skupštini USK-a Agan Bunić također očekuje od Cikotića hitne i konkretne poteze za “ublažavanje posljedica migrantske krize koja već godinama razara Krajinu”.

 

- Potrebne su državničke odluke, odluke koje će rasteretiti krajiške gradove i općine, koje će teret rasporediti i na druge dijelove BiH. Lično poznajem ministra Cikotića, još dok je vodio Ministarstvo odbrane, posjeduje sve državničke i profesionalne kapacitete da pomogne Krajini. Uvjeren sam da će s pozicije ministra sistemski i bez puno populizma rješavati probleme koji su u nadležnosti resora sigurnosti BiH, kazao nam je Bunić.

 

Očekivanja su velika, a prostora i vremena da se nešto konkretno učini naizgled je vrlo malo.