Osmanović: Cijenimo pomoć koju je Saudijska Arabija donirala BiH

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa princom Sultan bin Selman bin Abdulaziz Al Saudom, predsjednikom Generalnog komiteta Kraljevine Saudijske Arabije za turizam i kulturno naslijeđe, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o iskustavima dvije zemlje u oblasti kulturnih politika i zaštite materijalnog naslijeđa, te jačanju i unaprijeđenju saradnje ove dvije zemlje u oblasti obrazovanja, kulture i nauke.

"Izuzetno cijenimo svu pomoć koju je Saudijska Arabija donirala Bosni i Hercegovini, posebno u dijelu koji se odnosi na pomoć povratničkoj populaciji u cijeloj Bosni i Hercegovini. Želimo da razvijamo saradnju u oblastima u kojima djeluje Ministarstvo civilnih poslova, a prioritetno u području visokog obrazovanja i turizma, kroz bogatu kulturnu ponudu naše zemlje", rekao je ministar Osmanović. 

Podsjetio je da je nedavno potpisan Memorandum o razumijevanju o obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije i izrazio očekivanje da će dokument uskoro biti ratifikovan kako bi počela njegova primjena.

"Veliki broj naših državljana studirao je u proteklih pedeset godina u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i stečena znanja primjenjena su u razvoju Bosne i Hercegovine. Cilj nam je tu saradnju i institucionalno uredimo u interesu studenata, profesora i naučnih radnika dvije zemlje“, rekao je ministar Osmanović.

Ministar Osmanović i princ Selman složili su se da je značajna podrška koju dvije zemlje međusobno pružaju u međunarodnim institucijama kulture, što rezultira zaštitom značajnog kulturnog naslijeđa iz Bosne i Hercegovine i Kraljivine Saudijske Arabije.

U razgovoru je posebno naglašen značaj regionalne saradnje, a princ Salman izrazio je zadovoljstvo što njegova zemlja uspješno pomaže stabilizaciju stanja na Balkanu, posebno odnose Bosne i Hercegovine i Srbije. Posebno je naglasio opredjeljenost njegove zemlje za stabilnu Bosnu i Hercegovinu i miran suživot svih njenih naroda.