Heftičnjak: Osmorka nema platformu Fikreta Abdića, ali ne zna ni kako braniti državu

heft183

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Niko ko želi dobro Bosni i Hercegovini ne zamjera Osmorki što će napraviti vlast sa HDZ-om i SNSD-om, jer u ovoj zemlji sa bezbroj nepoznatih, jedino je poznato da će Čović i Dodik činiti vlast. Taj etnički princip je dijelom odraz našeg Ustava, našeg državnog uređenja, a za bilo kakve reforme treba imati i znanja i mudrosti. Ali ono što se Osmorki mora zamjeriti jeste taj podanički stav naspram dvojca koji razvaljuje državu već decenijama i da sve što ne valja u ovoj zemlji pripisuju SDA-u, što jednostavno nije tačno. SDA ima ogromnu odgovornost i snosi krivnju za blato u kojem se nalazimo, ali SNSD i HDZ godinama blokiraju svaki razvoj i rade na razbijanju države, što su notorne činjenice, koje predstavnici Osmorke ni u primisli ne smiju izgovoriti.

 

Umjesto pristupa u kojem će znati svoje pozicije ali i jasno govoriti i o prošlosti njihovih budućih koalicionih partnera, Osmorka se bavi samo kako da najbolje udovolji Čoviću i Dodiku i kako da napravi odmazdu naspram SDA. I tako Nikšić, Konaković, Efendić, Forto, Ogrešević, Kasumović, Marjanović i Pirićka upadaju u zamku koja je opasna za državu. I to je ključni problem tog podaničkog odnosa. Dodik i Čović se neće promijeniti. Usvajanje zakona o imovini u NS RS-a, ili spominjanje uvođenja RTV Herceg-Bosne od strane nove mandatarke Borjane Krišto samo je nastavak njihovog ranijeg djelovanja i tu nikakve floskule o nekakvim programima neće pomoći. To sipanje prašine u oči narodu samo daje krila i zraka SDA-u da uzvrati i da se oporavi od toga što ih neće biti u vlasti. Osmorka trenutno radi sve ono što bi SDA željela da ona radi.

Novinar i pisac Andrej Nikolaidis je Osmorku uporedio čak sa politikom i platformom Fikreta Abdića, što nema blage veze. Osmorka nema nikakvu platformu koja liči na izdajnika i ratnog zločinca Fikreta Abdića, ali nema nikakvu ideju kako da zaštiti državne interese, jer im je trenutna preokupacija kako zamijeniti i napakostiti SDA-u. A SNSD i HDZ mogu da nastave ono što su i ranije radili. Trenutna bošnjačka pozicija je svedena na puki obračun SDA od onih koji su otpali od SDA, sa SDP-om i Nikšićem koji nema nikakav kredibilitet niti znanja da odgovori aktuelnom političkom momentu. Izgleda kao da Bosna i Hercegovina treba neku političku snagu koja bi objedinila znanje i potrebe onih koji u njoj vide moderno evropsko društvo. No, izbori su pokazali da tome ovo društvo nije doraslo. Braniti zemlju na principima pravde i prosperiteta ne mogu oni koji su bili dijelom koruptivne mreže, sve te čampare, kukići, kasumovići, hadžipašići, helezi, jednostavno ne mogu donijeti bilo kakve promjene i dobro državi. SDA će svoju priliku čekati. A ona možda dođe i prije nego što to trenutno izgleda. I, opet, nažalost.