Heftičnjak: Osmorka – novo ime za SDA

heft178

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Prošla su dva mjeseca od opštih izbora u Bosni i Hercegovini. Zaključak koji se nameće – sva politička kaljuža je isplivala i svaka čestita politika i političari nemaju tu šta tražiti. Blato nikad gušće, savršeno za ljude bez hrabrosti i časti. Kada su prošle sedmice u rukovodstvo Parlamenta Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, tvrdi Dodikov igrač, NiP-ov Denis Zvizdić koji je u dresu SDA vladao prethodnih dvadeset i kusur godina i Čovićev čovjek sa američke crne liste Marinko Čavara – postalo je jasno da nikakvih promjena u ovoj zemlji neće biti. Nakon što je Christian Schmidt u noći izbora poništio praktično ravnopravnost i narušio balans, što su stranačke vojske vidno pokrale izbore, te da će možda lutrija sa kuglicom u Livnu odlučiti vlast, postavlja se pitanje da li je u ovoj jadnoj državi uopšte trebalo organizirati glasanje. Opet, narod je rekao svoje, i sada četiri godine ima da kusa čorbu koju je sam sebi zakuhao.

''Osmorka'', kako se zovu sve stranke osim SDA i DF-a u Federaciji, odlučila je popustiti u svemu HDZ-u i Draganu Čoviću, a kako bi samo u vlasti zamijenila SDA. Da, ''zamijenila'' je pravi glagol, jer glasanje za Radmanovića, Zvizdića i Čavaru to zorno potvrđuje, kao i izjave NiP-ovaca kako će oni vedriti i oblačiti i u institucije države stavljati ''svoje'' ljude, a smjena Seke i Osmice postaje neka vrsta bolesne opsesije. SDP se obrukao u RS-u, gdje su pomogli Miloradu Dodiku da dobije četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i ima apsolutnu kontrolu. SBiH, NES i ostatak ove ''mrske Osmorke'' su ustvari najgori derivati svih vlasti i svih stranaka, tako da je njihovo postojanje ustvari samo borba za ovladavanje budžetima i privatnim interesima. Jedini izuzetak u toj veseloj družini je Naša stranka, koja zasad još pokazuje dozu dostojanstva, kredibilnosti i odgovornosti, mada i među njima ima ''mućaka'' poput preletača Damira Arnauta kojem je Fahrudin Radončić bio neupitni autoritet.

Dino Konaković, limitirani nastavnik fizičkog sa sumnjivom diplomom, pokušava da ''lideriše'' procese i lično sa Dragnom Čovićem ugovara nastavak loših aranžmana za državu, onih koji će lideru HDZ-a donijeti novi izborni zakon po njegovoj mjeri i potpunu kontrolu izvršne i zakonodavne vlasti kroz domove naroda i na nivou države (gdje će Čović sa Dodikom apsolutno imati prevlast) i na nivou Federacije (gdje NiP-ovci i njihovi ađuntanti jednu logiku koriste za Hrvate i HDZ, a drugu za Bošnjake i SDA). Sve je to providno i vidi se da je jedno jagma za vlast bitna, a sve drugo potpuno irelevantno. I kad se pogleda ta ''osmorka'' jasno je da tu ima najviše otpada od SDA, i to onog najgoreg, ljudi koji su zajedno sa Asimom Sarajelićem nekada za SDA ''završavali'' Elmedina Volodera i druge preletače. Mreža i način kako raditi protiv države, iskorištavati je za privatne interese, ostat će isti, samo je ime jedne trećine te vlasti promijenjeno.

SDA nije zaslužila ništa bolje nego da joj se svete bivši otpadnici i to oni najgori od najgorih. To je stranka koja je bila neupitna i sa respektabilnim kadrovima svedena, a danas je svedena na jedan bračni par i njihove trbuhozborce poput mahalskog jalijaša Zahiragića ili urbanog đilkoša dia Kapidžića. Godinama upleteni u mrežu korupcije i privatiziranja institucija, SDA je potrošena kriminalna ljuštura koja će samo umotava u ćefine patriotizma i pokušava da brani svoju poziciju vlasti, mada bi i oni pritrčali Čoviću čim bi ih zovnuo... Bakir Izetbegović će bez obzira na gubitak vlasti, ostati neupitni vođa te stranke. Za njega će uvijek biti dovoljno glasova i on uzde pod kojim trenutno vodi SDA neće ispustiti. S druge strane, sudbina ''osmorke'' je također manje-više određena – biće potčinjeni Dodiku i Čoviću, bez mogućnosti za inicijativu i bilo kakvu promjenu nabolje u društvu. Građani će opet izgubiti, ali tako su i glasali. Tražili smo, gledajmo!