Osnovano kladuško Udruženje gljivara „Vrganj“

rvk
Početkom mjeseca maja u Velikoj Kladuši je osnovano Udruženja gljivara “Vrganj”.

 

Ovu pozitivnu priča o gljivama i osnivanju Udruženja pokrenulo je nekoliko zaljubljenika u gljivarstvo. Među njima su prof. Ibrahim Kamenjašević  i Šefkija Pehlić, koji su na osnovačkoj skupštini, održanoj 04. maja izabrani za potpredsjednika i predsjednika Udruženja. Prema riječima prof. Kamenjaševića edukacija članova i stanovništva o gljivama, ali i uvođenje kulture prikupljanja ovog šumskog bogatstva, neki su od ciljevi osnivanja Udruženja 

Jedan od ciljeva na kojem će se naročito inzistirati u budućem radu je prevenirati, odnosno spriječiti trovanje gljivama. Predsjednik Udruženja Šefkija Pehlić kaže da je nekad i dobrim znalcima gljiva jako teško razlikovati otrovnu od jestive gljive.

Pehlić i Kamnjašević kažu da je kladuška općina bogata gljivama, prema njihovim procjenama u našim šumama imamo oko 200 vrsta gljiva, a najviše vrganja, lisičarke i bijele pečurke (paprena mliječnica)

Novoosnovano Udruženje „Vrganj“ je jedino ove vrste na području naše općine, a među rijetkima u BiH.  Iz Udžuženja su pozvali građanje da se uključe, a jednogodišnja članarina iznosi 20 KM.