Osnovano vijeće mladih općine Bužim

Formalne i neformalne grupe mladih općine Bužim od danas imaju oslonac, na današnjoj Osnivačkoj skupštini osnovano Vijeće mladih Općine Bužim.

Vijeće mladih Općine Bužim je krovna organizacija mladih ove općine, a kao krovna organizacija Vijeće mladih je formirano prema Zakonu o mladima FBiH od strane tri omladinske organizacije i to: Udruženja mladih Bužim, Udruženja mladih Lubarda te Fitnes klub ''Arena'' Bužim. 

Za predsjednika Vijeća mladih Općine Bužim izabran je: Hamdija Abazović, dok je za njegovu zamjenicu izabrana Nedžada Alešević.Predsjednica Skupštine je Nejra Bešić, dok je za predsjednika Nadzornog odbora izabran Nesimović Umejr.

Vijeće mladih Općine Bužim će u svom budućem radu predstavljati i zastupati interese formalnih i neformalih grupa mladih, baviti će se  provođenjem zajedničkih projekata za mlade, graditi dijalog sa institucijama vlasti s ciljem poboljšanja položaja mladih, te uključivanja mladih u procese donošenja odluka koje se tiču mladih ljudi ove općine.

Na Osnivačkoj skupštini pored osnivača Vijeća mladih prisustvovali su predstavnici Općine Bužim, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti USK-a, predstavnici Vijeća mladih Federacije BiH, Vijeća mladih USK-a, Mreža vijeća učenika te predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT.


U sklopu projekta ''Uključi se, poveži i unaprijedi zajednicu!'', kojeg provodi Demokratska organizacija mladih Velika Kladuša, omladinskim organizacijama koje čine Vijeće mladih Općine Bužim pružena je savjetodavna, tehnička i finansijska pomoć u procesu osnivanja i održavanja današnje Osnivačke skupštine. Projekat je finansijski podržan od strane Instituta za razvoj mladih Kult.

Tim DOM VK