Ispunila sve uvjete: Osnovna škola „Cazin I“ dobit će eTwinning oznaku kvalitete za škole

Kao i svake godine, pa tako i ove, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je organizirala Godišnju eTwinning konferenciju “eTwinning od A do Ž/od A do Š” . Radna konferencija održana je u Doboju 11. i 12. oktobra, uz učešće 80 odgajatelja, nastavnika i profesora iz cijele Bosne i Hercegovine. Prva konferencija je bila u Sarajevu, a druga u Konjicu.

Iz Unsko-sanskog kantona su bili predstavnici OŠ “Cazin I” Cazin, OŠ “Harmani I” Bihać, OŠ “Harmani II” Bihać i Srednje mješovite škole Bihać. Predstavnici našeg kantona su u prošloj školskoj godini ostvarili veliki uspjeh,157 urađenih projekata sa svojim učenicima, što je i najviše u samoj Bosni i Hercegovini.

etwinning

Uspjeh cazinske škole je velik, jer su joj u prošloj godini dodijeljene nacionalne oznake kvalitete za 26 projekata, što autorskih, što kao projektnih partnera.

Na samoj konferenciji su dodijeljene i nagrade za najuspješnije, a ono čime se OŠ “Cazin I“ posebno ponosi je nagrada za najuspješnijeg eTwinnera. Nastavnica Fatima Kličić je dobitnik ovog priznanja u školskoj 2017/2018. kao najbolji eTwinning ambasador u Bosni i Hercegovini.

fatima klicic

Plan OŠ ”Cazin I” je dobijanje oznake “eTwinning škola”. Princip koji se nalazi iza ove oznake je taj da eTwinning želi priznati i pohvaliti uključenost, predanost, posvećenost ne samo eTwinnera koji su angažovani, već i tim nastavnika i upravu škole.

Sve nagrađene škole:

● Imaju visoku vidljivost na evropskom nivou;

● Formiraju evropsku mrežu vodećih eTwinning škola da bi inspirisali dalji razvoj eTwinning-a;

● Biti prepoznati kao lideri u poljima:

  - digitalne prakse - prakse eSigurnosti,

 - inovativnog i kreativnog pedagoškog pristupa,

 - promocije kontinuiranog profesionalnog razvoja osoblja,

 - promocije prakse saradničkog učenja sa osobljem i učenicima.

eTwinning nudi platformu za odgojno-obrazovne djelatnike (učitelje, direktore, bibliotekare, itd), koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, sarađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi.

fatima kličić

eTwinning promiče suradnju među školama u Europi putem upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT-a) i pružanjem pomoći, alata i usluga školama. eTwinnining također pruža besplatno i kontinuirano mrežno stručno usavršavanje za nastavnike.

Lansiran još 2005. godine kao glavna aktivnost Europske komisije i njenog eLearning programa, eTwinning se uspješno integrirao u Erasmus+, program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, već od 2014. godine.

Ovakav rezultat je plod prihvatanja eTwinning platforme na nivou JU OŠ „Cazin I“ kao savremenog načina za podizanje nivoa znanja i kompetencija naszvnog osoblja, ali i omogućavanje i samim učenicima da novim tehnikama i načinima obogaćuju svoje znanje i stiču bolje i kvalitetnije temelje za dalje obrazovanje. JU OŠ „Cazin I“ je u prvim koracima primjene eTwinning platforme odigrala presudnu ulogu prilikom prezentacije platforme na gradskom, a kasnije i na nivou USK-a.