Osoba dana: Mihret Haušić, čovjek pravog značenja svoga imena

Home

Osoba dana: Mihret Haušić, čovjek pravog značenja svoga imena


Cijeli dan je radio i na kraju opet nasmijan, vedar i jako sretan. To je recept života. Pogledajte njegove oči koje govore. Njegove oči kroz pogled kažu više nego nečija dvosatna besjeda.

Osoba dana je sigurno Mihret Haušić!

Piše: Admir Muhić

Mihret je glavni majstor na izgradnji gasulhane u džematu Maljevac u Hrvatskoj. Danas sam ga zatekao sa sinom Amirom kako zida jedan prezid.

Njegov osmijeh i iskreni pogled sve govori: o njemu, o njegovoj porodici, njegovoj domovini, njegovim djelima...

Mihret je 47-godišnji insan rođen u Tesliću, BiH. Oženjen je i ponosan je otac dva sina. Kada mu sinove spomeneš očeva ljubav iz očiju mu progovara. Ženu voli, s njom se dogovara. Mihret je borac, koliko ratni toliko i radni. On je borac za svoju porodicu, svoju braću, svoje prijatelje. Njegovo djelo o njemu govori. Kada odzida, gazda mu ništa ne prigovori. Mihret je svoju kuću sagradio u Jelahu kod Tešnja, a otkad radi u Hrvatskoj, sagradio je kuća kao nekoliko sela i to bosanskih, onih gustih sela. 

mihret

Njegovo djelo svjedoči o njemu: pravo, ispravno, sigurno, čvrsto, trajno... Ovaj neimar (graditelj) ima vesele oči i uvijek nasmijano lice. Zna poslušati, a i dobro prozboriti. Uvijek je na raspolaganju za prijatelje. Njegovi sinovi u njemu vide svog uzora kao oca, kao majstora, kao prijatelja. Ovaj vrijedni insan puno je puta dao krv u mnogim mjestima, mnogim osobama koje zna i ne zna, gdje je hitno i ondje gdje se krv skladišti. Kada svoju majku spomene, oči mu zaigraju, a kod oca najviše voli kada svoju francizicu na glavi onako naheri i krene u džamiju u Ruževiću kod Teslića.

Svako bi poželio ovakvog majstora imati u svome dvorištu, na svojoj kući, vikendici jer je Mihret odgovoran, tačan, precizan i u poslu, i razgovoru, i sa prijateljima, sa znanim i neznanim. Mihret kao da slavi svaki svoj susret sa drugima, kao da mu je svaki susret svečanost.

Mihret je pravo značenje svoga imena.

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Objavio: Wed, 13/09/2017 - 08:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top