Osobe s invaliditetom imaju pravo na zaposlenje

 pravo na zaposlenje
Sistemske promjene u zapošljavanju OSI

 

Prošle godine  pokrenut projekat “Moj Posao”, čiji je cilj ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom. U okviru projekta, u periodu od novembra 2020. godine do  marta 2021.,izvršeno je istraživanje uključenosti OSI u procesu zapošljavanja, te zakonski okvir koji reguliše ovu oblast u BiH Rezultati istraživanja  prezentirani su na “Drugoj platformi za prava i ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, dana 20. maja 2021 godine. Voditeljica tima istraživača Tanja Mandić-Đokić napomenula je da je Bosna i Hercegovina dužna ispoštovati Konvenciju o pravima OSI.

Druga Platforma za prava i ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom Češka nevladina organizacija ”People in Need” zajedno sa svojim partnerima: ProReha, Nešto Više i Sumero kontinuirano radi na poboljšanju statusa osoba sa invaliditetom.

Potreba za saradnjom

Ona je istakla da je pri istraživanju, prikupljanje podataka o društvenim pitanjima i zapošljavanju OSI bilo otežavajuće s obzirom na administrativno ustrojstvo BiH. “Imali smo dvije referentne institucije, entitetske Fondove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI i oni su pokazali spremnost za saradnju te nismo imali značajnih problema. 

Teže je bilo doći do informacija iz Brčko Distrikta. Entitetsko ustrojstvo nije imalo uticaja na prikupljanje empirijskih podataka od OSI, organizacija OSI i poslodavaca”, kazala je Tanja Mandić-Đokić. U izvještaju istraživanja o stanju uključenosti OSI u procese zapošljavanja evidentno je da svi akteri u procesu prepoznaju potrebu za fundamentalnim promjenama, te da je potrebna inicijativa svih aktera kako bi se započela ozbiljna i zasigurno zahtjevna reforma. Na temelju provedene analize postojeće situacije, izdate su preporuke za buduće pravce djelovanja. Preporuke su formirane na temelju analize podataka prikupljenih u toku istraživanja provedenog koje će stvoriti preduslove za implementaciju sistemskih promjena. 

Ističe se kako je važno poduzeti dodatne napore sa naglaskom na promjeni svijesti i načinu na koje su radnici sa invaliditetom percipirani. Naglasak se stavlja na potrebu za saradnjom, povezivanjem i razmjenom informacija. U nastavku teksta se nalaze definisane preporuke za sistemske promjene. Izmjenama i dopunama oba zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom/invalida predvidjeti širi opseg aktivnosti fondova, a shodno tome i veći budžet i povećanje kapaciteta fondova. 

Naredni sastanak u Banja Luci

“Mišljenja smo da samo zajedničkim naporima svih učesnika u procesu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom možemo napravit kvalitetna sistemska rješenja koja će biti od koristi ovoj populaciji, te na taj način zaokružiti proces inkluzije osoba sa invaliditetom u društveni život u njihovim lokalnim zajednicama”, riječi su Nejre Šabić, rukovodioca odjeljenja za podršku i koordinaciju sa pravnim subjektima Fonda. 

Formirana je radna grupa koja u narednom periodu ima zadatak da definiše prioritete među navedenim prijedlozima za sistemske promjene, a koje će doprinijeti poboljšanju statusa OSI, odnosno njihove uključenosti u proces zapošljavanja, Naredni sastanak će biti održan u Banja Luci, 3.6.2021 godine, sa predstavnicima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba za invaliditetom RS i ostalim važnim akterima u Republici Srpskoj.

Druga platforma za prava i ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom

Druga platforma za prava i ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom