Stari most: Ostaje nada da će njime hoditi nove generacije u ime mira

U 10 sati i 16 minuta godine 1993. godine srušen je Stari most. Učinile su to jedinice Hrvatskog vijeća obrane. Tom varvarskom činu uništenja simbola jednog grada i duha kozmopolitizma presudio je Haški tribunal. Neki od kreatora politika destruktivnosti potom su presudili i sami sebi.

Da je rušenje Starog mosta, posmatrano očima tadašnjih hrvatskih i herceg-bosanskih dužnosnika, bilo navodno “korisno” - svjedoče i stenogrami koji su poslužili, između ostalog, kao dokaz u Hagu u slučaju Prlić i ostali, prenosi N1.

Franjo Tuđman: „Inače, među nama rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?“

Mate Boban: „Nama.“

26 godina kasnije, skokom bez aplauza, ali popraćenim kišom poput suzama, obilježena je tužna godišnjica rušenja. Za Mostarce ovo je “dan žalosti”.

“Ništa mi ovo nije radosno. Ovo mi je najteži skok u životu, a ujedno i najdraži. Emocije su mi pomiješane", izjavio je skakač Jasmin Kreso.

“Na današnji dan bio sam u logoru Heliodrom. Bila su dva tenka, koji su stalno pucali prema Mostaru. Znali smo da padaju na naše kuće i na naše najmilije, ali mi nismo mogli ništa učiniti. Bili smo praznih stomaka”, prisjetio se Ramiz Tiro, bivši logoraš.

Inače, 2005. godine obnovljeni Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara, uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Time je postao prvim spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.

“To je najcrnji dan u novijoj istoriji, srušen je simbol grada, ljubavi, svega onog čega se ljudi odriču u zadnje vrijeme. Naše je ono što možemo uraditi, skok bez aplauza naša je poruka da se nigdje na svijetu ne ponovi ovakva glupost”, kazao je Saša Oručević, glumac.

Brojne su osude uslijedile nakon što je most srušen. Neke su napisane iskreno, otvoreno i hrabro iz pera ponajboljih ovdašnjih intelektualaca.

"U povijesti barbarstva, najgore mjesto dobili su rušitelji gradova. Mostar su počeli rušiti 'Srbi', nastavili 'Hrvati' – stavljam ih pod navodnike da ih razlikujemo od onih Hrvata i Srba koji nisu krivi, koji se zajedno s nama stide. Bez obzira na to tko je 'prvi počeo', tko više a tko manje srušio ili ubio, jedna se krivica ne može opravdati drugom. Svatko će odgovarati za se, rušitelji Mostara kao i Vukovara, mučitelji Sarajeva", naveo je Predrag Matvejević.

Ostaje nada da će luk nad modrom hercegovačkom rijekom nove generacije inspirirati željom da njime hode u ime mira, međusobnog uvažavanja, ljubavi, bratstva i sestrinstva. Uprkos prošlosti.