Oštre poruke Schmidtu iz Njemačke: Ne cementiraj etničke podjele, previše je toga na kocki!

schmidt

Namjera visokog predstavnika Christiana Schmidta da intervenira u Ustav FBiH i Izborni zakon izaziva sve više nezadovoljstva i u Evropi, a naročito u zemlji njegovog porijekla - Njemačkoj.

Nakon reakcije bivšeg državnog ministra i aktuelnog predsjednika Odbora za vanjsku politiku Bundestaga Michaela Rotha, danas je reagovao i Dietmar Koster, zastupnik SPD-a u Vanjskom komitetu Evropskog parlamenta.

"Visoki predstavnik za BiH, njemački političar Christian Schmidt, želi iskoristiti sve svoje ovlasti kako bi za predstojeće izbore 2. oktobra progurao izbornu reformu kojom bi se zacementirale etničke podjele u zemlji, smatra Koster.

Dodaje da bi se ovakvim rješenjem predstavnicima naroda koji u pojedinim kantonima čini manje od 3 posto stanovništva onemogućilo da se kandiduju za Dom naroda Federacije BiH.

"Ovo nije samo izrazito kontroverzno s pravne tačke gledišta, već bi značilo i veliki politički korak unazad za Bosnu i Hercegovinu u prevladavanju etničke podjele zemlje", ističe Koster.

Naglašava da je Bosni i Hercegovini potrebna reforma izbornog zakona koja odgovara principu jednakog izbornog prava za sve.

"To je standard u EU. Plan visokog predstavnika Schmidta u suprotnosti je s odlukom Europskog parlamenta od 6. jula ove godine", zaključuje Koster.

Na najavu izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona koje će produbiti diskriminaciju, oštro je reagovao i bivši glasnogovornik Minhenske sigurnosne konferencije.

"Kada ce Njemačka federalna vlada zamijeniti bezbojnog, neosjetljivog i za Bosnu ničim vezanog Christiana Schmidta i pozvati stranu potpisnicu Dejtona i članicu EU Hrvatske da se urazumi? Trenutno previše toga je na kocki!", poručio je Rolofs putem Twittera.