Oštre reakcije iz svijeta: Navalni je politički zatvorenik, mora biti odmah oslobođen

.
Ruske vlasti saopćile su da je opozicionar Aleksej Navalni pritvoren zbog kršenja propisa uvjetne kazne, te da će ostati u pritvoru do sudskog ročišta.

U međuvremenu, na moskovskom aerodromu Vnukovo, gdje su se okupile njegove pristalice, uhapšene su 53 osobe, javio je “The Moscow Times”.

 

Navalni je uhapšen na pasoškoj kontroli večeras nakon što se vratio u Moskvu iz Berlina. Ovo je prvi njegov dolazak u Rusiju nakon pokušaja njegovog ubistva, za koji on krivi vlast na čelu sa Vladimirom Putinom. Kremlj negira optužbe.

 

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel objavio je na Twitteru da je pritvaranje Putinovog kritičara "neprihvatljivo" i zatražio je njegovo hitno puštanje na slobodu.

Amnesty International je saopćio da je Navalni politički zarobljenik. Organizacija je navela da on mora biti oslobođen hitno i bezuvjetno. Slične reakcije stigle su i iz Sjedinjenih Američkih Država.

 

"Navalni bi trebalo odmah da bude oslobođen, a izvršioci nečuvenog napada na njega bi morali biti izvedeni pred lice pravde'', navodi se u Twitter objavi Jakea Sullivana, budućeg savjetnika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost.

 

Opozicionar je doputovao avionom “Pobeda Airlinesa” iz Berlina. Zanimljivo je da je avion sletio na aerodom Sheremetyevo umjesto na aerodrom Vnukovo. Odluka o promjeni aerodroma donesena je u posljednji trenutak.

Prije toga je avion kružio iznad Moskve. Njegove pristalice okupile su se na aerodromu Vnukovo gdje mu je organiziran doček.

Ruske vlasti ranije su upozorile da bi se Navalni mogao suočiti sa zatvorom nakon što je u decembru propustio termin javljanja zatvorskom uredu u Moskvi. Zatvorska služba optužuje ga za kršenje uvjeta izrečenih nakon osuđujuće presude za pronevjeru, za šta je dobio uvjetnu kaznu i obavezu redovnog javljanja.

 

Odvojeno, ruski istražni odbor pokrenuo je novi krivični postupak protiv njega zbog optužbi za prevaru u vezi s prenosom novca raznim nevladinim organizacijama, uključujući njegovu Fondaciju za borbu protiv korupcije.

 

Navalni tvrdi da Putin čini sve što može kako bi ga zaustavio da se vrati izmišljajući nove slučajeve protiv njega.