SDP: Oštro osuđujemo napad na policajce i dajemo punu podršku MUP-u Kantona Sarajevo

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje jutrošnji mučki napad na policajce u sarajevskom naselju Alipašino Polje, u kojem je jedan policajac preminuo.

Radi se o brutalnom napadu na policijske organe, a ovaj napad predstavlja i napad na državu i njene institucije. Kako bi se što prije pronašli počinoci ovog gnusnog zločina, potrebno je aktivirati sve raspoložive policijske i sigurnosne snage u Bosni i Hercegovini i počinioce privesti pred lice pravde.

Ovakve situacije je potrebno spriječiti u budućnosti, pooštravanjem dijelova Kaznenog zakona koji se tiču povratnika u činjenje teških krivičnih djela, jer je očigledno da sadašnje kazne nisu dovoljne da se spriječi teroriziranje građana Bosne i Hercegovine i njihove imovine, koje traje godinama.

SDP BiH će učiniti sve da se ovakvim djelima što prije stane ukraj, a očekujemo da se inicijativama za pooštoravanje kazni u teškim krivičnim djelima pridruže i ostale stranke.

Pozivamo Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH da se uključi u rješavanje slučaja, te da se po procjeni svih nadležnih službi, razmotri mogućnost proglašenja vanrednog stanja na području Kantona Sarajevo do otkrivanja počinitelja.

Smatramo da je trenutno sve resurse potrebno usmjeriti u rješavanje ovog mučkog napada, te osigurati punu sistemsku podršku porodicama nastradalih, ali i svim pripadnicima MUP-a KS i drugih policijskih službi, koji svakodnevno rizikuju svoje živote štiteći sigurnost i živote svih građana naše zemlje.

Porodici preminulog policajca upućujemo izraze dubokog saučešća, a Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dajemo punu podršku u rasvjetljavanju ovog nezamapćenog krivičnog djela.