Otac bebe koja je ispala osoblju bolnice u Foči, bit će osuđen na 5.000 KM zbog davanja mita

l

Danijel Vesić, otac bebe koja je zadobila teške povrede kada je u augustu prošle godine medicinskom osoblju bolnice u Foči pala na pod, sklopio je sporazum sa tužilaštvom i priznao krivicu za davanje mita.

Sporazum je danas u Okružnom sudu Banja Luka prihvatio sudija Siniša Marković i izricanje presude zakazao za srijedu.

Predviđeno da Vesić bude osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM.

Vesić je danas u sudnici istakao da beba ima 14 mjeseci i da je oporavak protekao uredno, te da je sada dobro

Optužnicom Tužilaštva RS-a su pored Vesića za davanje mita, obuhvaćeni i doktor ginekologije u JZU “Univerzitetska bolnica Foča” Vladimir Čančar i medicinska sestra Gordana Sokolović i to za krivično djelo primanje mita.

Postupak protiv Vesića i drugo dvoje optuženih je danas razdvojen, a odbrana Čančara i Sokolović je najavila da i oni pregovaraju sa tužilaštvom o sklapanju sporazuma o priznanju krivice.

Tužilac Goran Glamočanim je danas, prilikom obrazlaganja zaključenog sporazuma sa Vesićem, istakao da su cijenjene sve okolnosti ovog slučaja – korektno držanje optuženog tokom krivičnog postupka, da je još u toku istrage priznao djelo, da se obavezao na potpuno i istinito svjedočenje protiv drugih dvoje optuženih, kao i njegove porodične prilike.

Prema navodima iz optužnice, kritični događaj se desio 18. augusta 2022. godine između devet i 10 sati, a Čančar se tereti da je djelo počinio u svojstvu službenog lica, kao načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva, odnosno specijalista ginekologije i akušerstva u navedenoj bolnici u Foči, a Sokolović u svojstvu odgovornog lica, kao ginekološko-akušerska sestra.

– Pacijentkinja J. V. je u ovu bolničku ustanovu primljena radi porođaja i postporođajnog oporavka. Nakon što je Sokolović organizovala i izvršila prijem pacijentkinje i pošto je Čančar obavio pregled, u ordinaciji je primio Danijela Vesića, muža pacijentkinje J. V. Prilikom razgovora mu je saopćio da je sa suprugom i plodom sve u redu i da bi njegovu suprugu trebalo da porodi sutradan carskim rezom, nakon čega je Vesić iz novčanika izvadio 400 KM i predao Čančaru – stoji u optužnici.

Dodaje se da mu je potom rekao da želi da počasti i medicinsku sestru Sokolović.

– U prisustvu Čančara, predao joj je 100 KM u jednoj novčanici. Na taj način primili su navedene novčane iznose kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman i njegu pacijentkinje J. V., a koje su, u skladu sa svojim ovlaštenjima, morali izvršiti – zaključeno je u optužnici.

Nakon porođaja beba je medicinskom osoblju pala na pod i zadobila frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je operisana.