OTAC MUSTAFA SPUSTIO U ZEMLJU SINOVE ZAIMA I ZEJADA: Imali su19 i 21 godinu

Home

OTAC MUSTAFA SPUSTIO U ZEMLJU SINOVE ZAIMA I ZEJADA: Imali su19 i 21 godinu


Braća Zaim (21) i Zejad (19) Imamović ukopani su danas jedan do drugoga na kolektivnoj dženazi u Potočarima, piše Anadolu Agency. 

Sa ocem Mustafom i drugim rođacima, komšijama i prijateljima krenuli su u julu 1995. godine kroz šume do slobodne teritorije. Međutim, do Tuzle nikada nisu došli. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u dvije masovne grobnice. 

Sa ocem Mustafom su se razišli nakon jedne od zasjeda u šumama oko Srebrenice. Više se nisu sastali. Sve do prije dva dana, kada je kamion sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava stigao u halu bivše Fabrike akumulatora u Potočarima. 

Imali su samo 19 i 21 godinu. Ubijeni su dok su kroz šume pokušavali doći do slobodne teritorije - Tuzle. 

- Zaima sam pronašao u Kasabi, a Zejada na Crnom brdu - Križevačke njive", kaže Mustafa, koji je također 1995. iz Srebrenice krenuo na "put spasa" i do slobodne teritorije došao nakon 15 dana. Krenuli su zajedno, ali su se razišli po šumi. Još uvijek traži brata, koji je ubijen zajedno sa hiljadama muškaraca i dječaka u šumama oko Srebrenice. Danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za 71 žrtvu genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice. 

Među 71 žrtvom koje su ukopane na kolektivnoj dženazi, nalazi se i sedam maloljetnika. Najmlađa žrtva je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava g enocida, a traga se za još oko hiljadu Bošnjaka svirepo ubijenih u ljeto 1995. godine. 
 

 

(Izvor: Anadolija)

Objavio: Tue, 11/07/2017 - 16:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top