Otišao je veliki čovjek, a iza sebe je ostavio velika djela: Umro je Mirza Sadiković!

Nakon kratke i teške bolesti, danas nas je napustio novinar Mirza Sadiković. U nastavku objavljujemo biografiju ovog velikog čovjeka.

Rođen je u obitelji prosvjetnog radnika u Cazinu, ali je odrastao i školovao se u Cazinu, Bosanskoj Krupi, Bihaću i Sarajevu.

Srednju školu je završio u Bihaću, a potom studij sh/hs jezika i južnoslovenskih književnosti u Sarajevu.

Od najranije mladosti uključio se u društveni rad – omladinske organizacije i društvenih organizacija koje su okupljale mlade, te se aktivno bavi sportom. Prije rata, odnosno agresije na BiH obnašao je brojne političke dužnosti, a vrijedi istaći angažman u SSO BIH – omladinskoj organizaciji BiH, gdje je obavljao dužnosti predsjednika Općinske organizacije Cazina, predsjednika Međuopštinske organizacije Bihać i člana Republičke konferencije SSO BIH.

Dao je doprinos u organizaciji omladinskih radnih akcija- učesnik je i dobitnik priznanja „udarnik“ na više njih, a dužnost komandanta Savezne omladinske radne akcije „Pruga mladosti – Sunja Bosanski Novi“ obavljao je 1980. Godine, prenosi USKinfo.

Novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1984. godine u Listu „Oslobođenje“, gdje je bio dopisnik sa područja Bihaćke regije. Potom u RTV Sarajevo od 1987. Godine, gdje ostaje sve do 2015. godine /prolazeći sve organizacione transformacije RTV BiH -  RTV Sarajevo, RTV BIH, Federalna TV i BHT1.