Otišao posljednji sarač: Zanatlije umiru na nogama

ejub
Ejub Lazović do posljednjeg dana života radio u svojoj radnji na Baščaršiji

 

Tužno je danas bilo u srcu bh. prijestonice – Baščaršiji. Zanatlije, komšije, prijatelji i građani zastali bi u Saračima ispred radnje Ejuba Lazovića, koji je do jučer sa svojih vrijednih deset prstiju radio ono što najbolje zna, gledajući zatvorenu radnju na kojoj je jutros osvanula njegova čitulja. Mnogi su se uhvatili za glavu, ne vjerujući da više nema Lazovića.

- Otišao je dobar čovjek – bio jedan od komentara građana.

Volume 0%

 

Prisjela mu kafa

Lazović je bio jedan od najstarijih zanatlija na Baščaršiji i više od pola vijeka radio je kao sarač. Zanat je izučio od starog majstora Muhameda Užičanina davne 1954. godine, kada je imao svega 14 godina.

– Kod njega sam radio tri godine i naučio sve o ovom poslu. Poslije sam se zaposlio u firmu „Bosna sport“ gdje sam radio dvije godine, pa otišao u vojsku. Svoju radnju sam otvorio 1967. godine u ulici Sarači u kojoj su ranije bile samo radnje koje su se bavile mojim zanatom – kazao u jednom od svojih posljednji izjava Lazović.

Upozoravao je i tada Lazović da je u ulici Sarači nekada bilo 36 saračkih radnji, a da je „danas ostao sam“. Tako nam je otišao i posljednji sarač, iako mnogi kažu da će njegov posao nasljediti sin.

Hajrudinu Bajroviću, sahadžiji čija se radnja nalazi uz objekt Lazovića, jutros je prisjela kafa.

- Donose mi kafu i kažu da je preselio Ejub – kaže Bajrović i nastavlja.

- Sve nas je zatekla tužna vijest. Iako je imao ozbiljne godine, do posljednjeg dana je radio. Doduše, skraćeno do 12 sati. Nikada nije bio sam. Jedna pozitivna i društvena ličnost – prisjeća se Ejubović.

Prema riječima našeg sagovornika, Lazović se volio šaliti pa je s nama podjelio jednu njegovu anegdotu.

- Jedne prilike mušterija mu je donijela torbu da se urade nove ručke. On je, naravno rekao da nema problema i da se vrati za sat. Dolazi mušterija i odmah s vrata govori kako to nije dobro uradio. Ejub je uzeo makaze i presjekao ručke. Mušterija se uhvatila za glavu, a Ejub mu je hladno rekao „pa rekao si da ne valja“ – kroz osmijeh priča Ejubović.

Izuzetan čovjek i majstor

On kaže da je Baščaršija izgubila mnogo, jer je Lazović bio čovjek koji je pomagao.  

- On je bio naš vodič, svi smo se mogli na njega osloniti i više ništa neće biti isto. Otišao je divan čovjek – zaključio je naš sagovornik.

Teško da možete nekog sresti u gradu, a da vam nešto loše kaže za Lazovića, kaže i Izet Ždralović, također sahadžija sa Baščaršije.

- Vidio sam ga prije neki dan. Ne kažemo džaba mi da zanatlije umiru na nogama. Za svakog je bio tu... Bio je izuzetan čovjek i majstor – rekao je Ždralović.

Dženaza će se obaviti u petak u 14:30 sati na Bakijskom mezarju Faletići 2. Iza Lazovića su ostali supruga Fatima i sinovi Muhidin i Ibrahim.