Otkriven put kokaina: Od Slovenije preko Banja Luke do Sarajeva

.
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slovenca Mitje Kontiča i još šestorice državljana BiH, koji se terete za organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom droge.

 

Na optužnici, koju je u međuvremenu potvrdio Sud BiH, osim Kontiča, nalaze se Aleksandar Nikolić iz Sarajeva te Boris Grujić, Slaven Radinković, Jovan Šuman, Igor Zarić i Damjan Tepić, svi iz Banjaluke.

Optuženi se terete da su, u periodu od avgusta 2022. pa do aprila 2023. godine, kao članovi grupe za organizovani kriminal, djelovali na području BiH i Republike Slovenije te da su u više navrata vršili neovlašteni međunarodni prenos, skrivanje i isporuku kokaina u većim količinama iz inostranstva radi dalje prodaje na području BiH.

Mitja Kontič je u svoj Audi ugradio tajni bunker u koji je u februaru ove godine sakrio kilogram kokaina, vrijednosti 34.000 eura, a koji je prokrijumčario do Banjaluke.

Drogu su u Banjaluci preuzeli Jovan Šuman i Slaven Radinković te su kokain sakrili u Radinkovićev Golf, a potom su je 19. februara prebacili u stan koji je na dan iznajemio Damjan Tepić. Kokain su namjeravali prodavati u tom stanu kupcima koje pronađe Boris Grujić.

U stanu su se pomenutog datuma našli Grujić i Šuman s kupcem Igorom Zarićem, kojeg je pronašao Grujić. Zarić je donio novac, a nakon primopredaje u stanu su ih uhapsili pripadnici MUP-a RS.

Nakon što je Aleksandar Nikolić pristao da postane član ove grupe, navodi se u optužnici, a koju je organizovala osoba s područja Ljubljane, pristao je da preuzme dva kilograma kokaina na području BiH.

Kokain je 14. marta 2023. u BiH donio Mitja Kontič svojim Audijem s tajnim bunkerom i istog dana ga na području Istočnog Sarajeva predao Aleksandru Nikoliću. Na parkingu jednog restorana Kontič je predao drogu, a Nikolić mu je dao 18.000 eura za dio opojne droge.

Ukupna vrijednost prebačenog kokaina na ilegalnom narkotržištu vrijedi više od 100.000 eura.

Sud BiH ukinuo je mjere zabrane optuženima Slavenu Radinkoviću, Borisu Grujiću, Jovanu Šumanu, Igoru Zariću i Damjanu Tepiću. Iz Suda BiH juče je saopšteno da su im ukinute mjere zabrane putovanja, sastajanja s određenim osobama i obaveznog povremenog javljanja određenom organu.