Otkrivena spomen-ploča Rami Biberu: Bio je čuvar našeg simbola, a mi ćemo čuvati njegovo ime

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i glavni donator Trebevićke žičare Edmund Offerman danas su na dolaznoj stanici otkrili spomen-ploču Rami Biberu.

Čuvar žičare Ramo Biber, prva žrtva agresije na Sarajevo, ubijen je 2. marta 1992. godine. Nedugo nakon toga i žičara je uništena, uključujući stanice i gondole.

"Bio je čuvar našeg simbola, a mi ćemo čuvati njegovo ime", piše na spomen-ploči koju će vidjeti svi putnici žičare prilikom dolaska na Trebević.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i čanovi porodice Biber. Gradsko vijeće Grada Sarajeva ranije je donijelo odluku da dolazna stanica Trebevićke žičare nosi ime Rame Bibera.

"Velika nam je satisfakcija što stanica nosi njegovo ime. Bio bi sretan što se grad okitio ovim zdanjem", rekla je Fahra Biber, supruga Rame Bibera.

Njegov sin se prvenstveno zahvalio svima koji su dali svoj doprinos da prva žrtva opsade ne bude zaboravljena. Gradonačelnik Sarajeva također je izrekao riječi poštovanja.

"Današnji dan će ostati u mojoj ličnoj historiji kao jedan od najznačajnijih zbog otvaranja žičare. Biber je bio heroj koji je branio simbol Sarajeva i iskreno se nadam da će buduće generacije vrednovati ljude koji su izgubili živote", rekao je Abdulah Skaka.

Dolazna stanica "Ramo Biber" danas će postati dio obnovljene atrakcije glavnog grada, nakon što se poslije 26 godina ponovo pokrenu gondole na Trebevićkoj žičari.