Otvoren konkurs za prijavu bh. medicinskih radnika za rad u Njemačkoj

Podaci o broju polaznika koji pohađaju kurseve stranih jezika odličan su socijalni pokazatelj budućih migracija bh. stanovništva, posebno onih mladih i obrazovanih. Ako se uzme u obzir broj polaznika u školama stranih jezika, njemački jezik je najpopularniji i uče ga oni koji planiraju napustiti BiH.

Unsko-sanski kanton važi za jedan od kantona s najvećim odlivom mladih koji zaposlenje traže u Evropi i stoga ne čudi činjenica da su nam u OSD centru za njemački jezik u Bihaću rekli kako se broj onih koji uče njemački jezik u posljednjih nekoliko godina povećao za 200 posto te da se 90 posto njih odnosi na medicinske radnike koji će u Njemačkoj ili Austriji tražiti posao.

Konkurs za prijavu medicinskih radnika srednje stručne spreme za projekt “Triple Win“, koji posreduje pri osposobljavanju i zapošljavanju u Njemačkoj, zvanično je otvoren, a svi zainteresovani svoje prijave mogu predati do kraja septembra u nadležne lokalne službe za zapošljavanje ili direktno u Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Konkurs je objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, dok će intervjui sa prijavljenim kandidatima biti održani od 2. do 6. oktobra u BiH.

Prijaviti se mogu medicinske sestre/tehničari općeg smjera ili pedijatrijske sestre/tehničari. Projektom koji zajednički realizuju njemački GIZ, Savezna agencija za rad Njemačke i Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zaposlenje je dosad dobilo 450 medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine.

 

(Izvor: USN)