Otvorena izložba "Genocid u Srebrenici: 11 heroja za budućnost"

Izložba "Genocid u Srebrenici: 11 heroja za budućnost" autora Hikmeta Kačića otvorena je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Prema riječima autora, radi se o fotografijama i dokumentima koji su ustvari bili i dokazni predmeti iz Haškog tribunala.

- Cilj ove izložbe je da bude dostupna svima i zato je planiramo izložiti širom Evrope i svijeta. Jedan važan dokument koji je uvršten u izložbu je dopis tadašnjeg reisa Jakuba ef. Selimovskog u kojem upozorava na mogućnost genocida u Srebrenici. Ovo je prvi put da se ovaj dokument javno objavljuje – rekao je Kačić.

Izložbu je otvorio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je kazao da je njen osnovni cilj da mladima pokaže šta se to 1995. godine desilo u ovom bh. gradu.

- Ovaj strašni zločin genocida ostavio je u našim sjećanjima duboku brazdu koja nikada neće zarasti. Genocid u Srebrenici svima nama nameće odgovornost da istrajemo u traženju krivične, političke i moralne odgovornosti onih koji su ovaj zločin počinili, planirali, nijemo posmatrali i bili nemarni prema zlu koje se učinilo u njihovo ime.

Srbija i Republika Srpska, koje su najodgovornije za ovo zlo, i dalje negiraju da se ono dogodilo te na svaki način pokazuju da čvrsto stoje iza zločina u veličanju ratnih zločinaca koji su najodgovorniji za njegovo počinjenje – rekao je Kavazović.