Otvorena izložba “Prva gimnazija: učitelji/učenici/umjetnici”

Izložba “Prva gimnazija: učitelji/učenici/umjetnici” otvorena je do 19. 10. 2019. u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine ovom izložbom daje mali doprinos obilježavanju 140 godina od osnivanja Prve gimnazije, najstarije srednjoškolske ustanove u Bosni Hercegovini.

Izložbi je prethodilo šestomjesečno istraživanje u arhivima Umjetničke galerije BiH, Gradske biblioteke Sarajevo i Historijskom arhivu Sarajeva. Na osnovu raspoložive građe skoro u potpunosti su obrađene godine od osnivanja do početka Drugog svjetskog rata.                                                                                      

Više je razloga za ovo vremensko ograničenje, ali su najvažniji bili karakter kolekcije Umjetničke galerije BiH, kao i ograničen izložbeni prostor. 

Iako se zbog nedostatka građe za pojedine godine ne može tvrditi da su ovom izložbom obuhvaćeni svi umjetnici vezani za Prvu gimnaziju, može se sa sigurnošću utvrditi da su svi predstavljeni umjetnici pohađali Prvu gimnaziju, u njoj predavali ili, poput Branka Šotre, bili i učenici i učitelji.

Predstavljena djela su dio kolekcije Umjetničke galerije BiH, a riječ je o djelima najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika poput Jovana Bijelića, Voje Dimitrijevića, Vojislava Hadžidamjanovića, Karla Mijića, Romana Petrovića, Pere Popovića, Behaudina Selmanovića, Todora Švrakića, Petra Tiješića i mnogih drugih.

Od svog osnivanja pa do danas, Prva gimnazija je neizostavan dio istorije grada, a njen značaj za kulturnu istoriju Bosne i Hercegovine ogroman.  O tome svjedoči i ova izložba.
 

Image
Image