Otvorena Trebevićka žičara: Osmijesi, sreća i suze radosnice

Na stotine građana pred polaznom stanicom. No, u redu nije bilo nervoze. Samo znatiželjno iščekivanje - da se provoza novom žičarom, 26 godina nakon što je porušena stara.

Ekipa N1 u gondoli je srela Muhameda Kubata koji se sa nostalgijom prisjetio vožnji starom uspinjačom. 

"Meni nije teško bilo još dva sata čekati u redu. - Koliko ste čekali? Ma, da je trebalo pola dana, ja bih čekao. Niko nije bio nervozan. Svi samo čekamo da sjednemo u korpu. - Znači lijepa je atmosfera u gradu? Lijepa, ne može biti ljepša", kaže Muhamed Kubat.

Kada su se prve gondole počele penjati prema plućima grada, ovaj čovjek rekao je da se ponovo rodio. Na staroj žičari zaradio je penziju.

"Trideset i pet godina vozio sam žičaru i bio strojar i poslovođa postrojenja, sve do rata. To je bilo za narod nešto, izlazilo se gore, teferičilo. Vidikovac bio, koliko je brakova gore bilo, svadbe se provodile", prisjetio je Muhamed Hamamdžić.

Sačekali smo i druge Sarajlije koje su dočekale svoje mjesto u gondoli:

"Prvi put poslije rata, došla sam u Sarajevo, živim u SAD. Samo zbog žičare sam došla. Prekrasno je prošla vožnja. Čak sam i plakala. Zato što sam u Sarajevu ovom prošla svega i svačega", kaže Saliha Bičić.

"Meni je odlično bilo. Malo je bezveze što nismo mogli gore da izađemo, ali nadamo se da će se to u skorije vrijeme regulisati sve", kaže Haris Voloder

"Naši utisci su predivni", ističe Salmo Janović.

A emocijama se nisu mogali oduprijeti ni gradonačelnik ni donator Edmond Offermann.

"Ja mogu reći da je ovo emotivan trenutak za mene, da sam ovdje proveo svoj život, da sam rođem 50 metara odavde i da je moj san bio da se vozam ovom žičarom. Danas se vozamo žičarom, danas ste svi moji gosti. Danas smo svi dobri domaćini. Danas ćemo uživati u Sarajevu i posebnom danu. Danas, obnavljanjem sarajevske žičare, mi obnavljamo posljednji srušeni simbol grada Sarajeva", kaže Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

"Vratimo se u prošlo vrijeme. Bila je 2008. kada sam napravio jedan važan poziv. Pozvao sam osobu koja je bila zainteresovana da rekonstruiše Sarjevsku žičaru i evo nas deset godina nakon toga i ovo je rezultat tog telefonskog poziva", prisjetio se Edmond Offermann, donator Trebevićke žičare.

A nakon govora Skaka je otišao na kafu, već tradicionalnu, sa građanima.

Bilo se nemoguće oteti dojmu da je cijeli dan prošao u znaku veselja i pozitivne energije a tome su doprinijele i starije dame.