Otvoreno pismo akterima političkog života Bosne i Hercegovine

Poštovani, Podstaknuti aktuelnim dešavanjima u društveno-političkom životu Bosne i Hercegovine u kontekstu odnosa prema problemu potencijalnog odlaganja radioaktivnih otpada na područje Trgovske gore, neposredno uz državnu granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske u kompleksu kasarne Čerkezovac koji je udaljen 800 metara od rijeke Une, osjećamo potrebu da javno izrazimo zabrinutost.

Potencijalno odlaganje radioaktivnih otpada neposredno uz granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske je problem koji se tiče  svih nastanjenih u direktno ugroženim područjima, kao i svih onih koje bi trpili indirektne posljedice realizacije ovog nauma. U skladu sa tim, osuđujemo populističke izjave koje zaobilaze ozbiljan pristup rješavanju problema, te se baziraju prebacivanju odgovornosti između različitih političkih subjekata. Apsolutno svi politički subjekti koji su učestvovali ili učestvuju u radu Parlamentarne skupštine BIH snose dio odgovornosti za to što blizu 20 godina nemamo rješenje ovog problema, a sada dolazimo do perioda kada pomenuti mora dobiti epilog.


Nekonstruktivni prijedlozi, populističke izjave, performansi usmjereni ka prikupljanju političkih poena pojedinaca i političkih stranaka/partija/pokreta/blokova/saveza su nešto što baca prašinu u oči javnosti Bosne i Hercegovine, te nas udaljava od rješenja problema. Udaljava nas u vrijeme kada Republika Hrvatska, sudeći po učinjenim koracima, već donijela odluku o ovom štetnom činu po građane Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nerjetko se u javnosti pojavljuju tekstovi koje za cilj imaju širenje dezinformacija. Jedine prave informacije su ono što imamo “crno na bjelo”, jer su takve ključ za razumjevanje problema. Sve ostalo su procjene, nagađanja i svjedočenja vezana za određene segmente razvoja slučaja “Trgovska gora” - što predstavlja temu za sebe.

Za primjer dokumenta koji nam “crno na bijelo” objašnjava o čemu je riječ možemo uzeti Stratešku studiju za nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva - gdje je Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac, jasno targetirana kao lokacija odlaganje pomenutih otpada, tako da dok ne vidimo zvaničnu odluku da je neka druga lokacija targetirana i odabrana, nemamo prostora za paušalna tumačenja i nadanja “ipak možda ipak neće”. Uvjereni smo da će međunarodno pravo biti na strani ugroženih ovim činom, ali molimo sve nadležne da diplomatskim putevima zaustave ovaj naum i zaustave dvadesetogodišnju agoniju građana sa lijeve i desne obale Une. Ovo je pitanje ŽIVOTA regije, a ne samo nekolicine obližnjih opština, općina i gradova. Imajući to u vidu apelujemo da se ova tema tako i tretira. Ozbiljnost i odgovornost su riječi koje su prijeko potrebne, za razliku od “šupljih priča” koje se evidentno intenziviraju pred izbore koji nam dolaze sa 2020. godinom.

Ne trebaju nam lažne zabrinutosti i obećanja, ne trebaju nam ni jeftine fraze - potrebni su nam KONKRETNI KORACI koji rješavaju problem, a ne poigravanje i igranje na kartu kratkog pamćenja ispodprosječnog glasača. Na vrijeme molimo, upozoravamo i zahtjevamo, budite konkretni ili da se i mi preostali na vrijeme pakujemo put Njemačke.

 

S poštovanjem,
Mario Crnković
Udruženje “Green team” Novi Grad