Ova jabuka u frižideru može stajati godinu dana, uzgoj koštao deset miliona dolara

Sporo se kvari te u frižideru zadržava "odličnu kvalitetu, čak 10 do 12 mjeseci"

Nova sorta jabuke nazvana Cosmic Crisp, koju su naučnici razvijali dva desetljeća i koja bi navodno u frižideru trebala trajati do godinu dana, sada je u ponudi na američkom tržištu, javlja BBC.

Radi se o sorti dobivenoj križanjem sorti jabuka Honeycrisp i Enterprise, a prvi put je uzgojena na državnom univerzitetu Washington 1997. U uzgoj nove “čvrste, hrskave i sočne” jabuke uloženo je 10 miliona dolara, a ekskluzivno pravo za njezin uzgoj u narednih deset godina dobili su voćari u američkoj saveznoj državi Washington.

“Radi se o vrlo hrskavoj jabuci, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slatkoće i oporosti, a i vrlo je sočna”, kazala je Kate Evans, jedna od voditeljica programa uzgoja jabuka na univerzitetu u Washingtonu.

Također, istakla je, sporo se kvari te u frižideru zadržava “odličnu kvalitetu, čak 10 do 12 mjeseci”.

Više od 12 miliona stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Washingtonu na površini od 12.000 hektara, a procjenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

Sorta je prvo bila poznata pod nazivom WA38, a ime Cosmic Crisp je dobila zbog bijelih malih tačkica na tamno crvenoj kori zbog kojih mnoge podsjeća na noćno nebo, prenosi Fokus.

Zanimljivo je kako je država Washington najveći proizvođač jabuka u SAD-u, a najpopularnije sorte Golden Delicious i Red Delicious suočavaju se sa žestokom konkurencijom sorti Pink Lady i Royal Gala. Također, jabuke su nakon banana najprodavanije voće u SAD-u.