Ovaj turski par stoji iza cjepiva protiv korone, oboje su iz migrantskih obitelji

bracni par
Eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke tvrtke BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju covida-19, objavile su jučer dvije kompanije.


Radi se o golemoj prekretnici u obrani od pandemije. 

Do sada nisu pronađeni ozbiljni sigurnosni problemi i očekuje se da će se odobrenje za hitnu uporabu zatražiti kasnije ovoga mjeseca.

Ove rezultate nije očekivao bračni par koji stoji iza razvoja Pfizerovog cjepiva. 

Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin i njegova supruga i članica uprave Özlem Türeci posvetili su život u borbi imunološkog sustava protiv raka. 

Tržišna vrijednost tvrtke popela se na 21 milijardu dolara

Sahin potječe iz skromne obitelji turskih migranata i tvorničkih radnika, a danas je uz Türeci među 100 najbogatijih Nijemaca. 

Tržišna vrijednost BioNTecha, tvrtke koja će igrati glavnu ulogu u masovnoj imunizaciji protiv koronavirusa, prema podacima Nasdaqa popela se na 21 milijardu dolara. Prije godinu dana bila je na 4,6 milijardi. 

"Unatoč svim uspjesima, nikada se nije promijenio, uvijek je nevjerojatno skroman i simpatičan", rekao je Matthias Kromayer član uprave tvrtke MIG AG čiji fondovi podržavaju BioNTech od njegovog osnutka 2008. godine. 

Dodao je kako Sahin obično dolazi na sastanke odjeven u traperice te sa sobom uvijek nosi biciklističku kacigu i ruksak.

Sahin je ostvario svoj dječji san kad je postao liječnik. Radio je u nekoliko bolnica, a Türeci je upoznao u bolnici u Homburgu na jugozapadu Njemačke. Medicinska istraživanja i onkologija postali su njihova zajednička strast. 

Radili su u laboratoriju i na dan vjenčanja

Türeci, kći turskog liječnika koji je migrirao u Njemačku, rekla je u intervjuu da su čak i na dan vjenčanja našli vremena za rad u laboratoriju. 

Zajedno rade na imunološkom sustavu kao potencijalnom savezniku u borbi protiv raka i pokušali su iznaći jedinstveni genetski sastav svakog tumora. 

Sve je počelo 2001. godine kada su osnovali Ganymed Pharmaceuticals za razvoj antitijela koja se bore protiv raka. Unatoč tomu, Sahin koji je tada predavao na Sveučilištu u Mainzu, nikada nije odustao od akademskog istraživanja i podučavanja.