Ovako je govorio Osim: Bili smo glupi, ratovali, nadam se da ćemo znati naći put

.

Preminuo je Ivica Osim, legendarni bivši fudbaler i trener, u 81 godini u Gracu, gradu u kojem je proveo posljednjih nekoliko godina života. Umro je trener stoljeća, objavljuju austrijski mediji. Popularni Švabo u historiji bh. ali i jugoslovenskog fudbala, ostat će upamćen po sportskim uspjesima i historijskim momentima.

Ivica Osim rođen 6. maja u Sarajevu 1941. godine. Omladinsku fudbalsku karijeru u Željezničaru je gradio od 1954. do 1959. godine. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960. Za Klub je nastupao ukupno 11 godina, za koje vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova. Popularni Štraus sa grbavice je 24. maja 1992. godine podnio ostavku na klupu selektora fudbalske reprezenatcije Jugoslavije, zbog agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

“To je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava…”, rekao je Osim tada.