Ove igračke vaša mačka najviše voli

macke

Mačke su po prirodi radoznale, društvene i vole provoditi vrijeme u igri. Mlade mačke su posebno zaigrane i privlači ih svaki pokret. Također je dokazano da dobro socijalizirane mačke zadržavaju interes za igrom tijekom cijeloga života. Zato igračke za mačke imaju posebnu važnost i vrlo su im privlačne.

Iako su mačke naši kućni ljubimci i uvelike su promijenile svoje načine ponašanja kako bi se prilagodile životnim uvjetima, one su i dalje u duši lovci. Tijekom mačjeg djetinjstva i odrastanja njihova igra zapravo predstavlja uvježbavanje urođenih lovačkih vještina.

Već u dobi od oko 5 tjedana mačićima se mogu davati igračke, poput malih i laganih igračkica (npr. pero, loptica, mekani miševi). Na takav način će zadovoljiti svoje prirodne porive za šuljanjem, penjanjem, promatranjem, naganjanjem, zaskakivanjem, grizenjem i držanjem predmeta. Ujedno će tako ublažiti i svrbež koji se pojavljuje u usnoj šupljini rastom novih zubića.

Mlade mačke posebno privlači kretanje pa ih se često može vidjeti kako skaču za muhom ili drugim kukcem, a ako imaju mogućnosti i za manjim glodavcem, gušterom ili manjim pticama. Tako mačić izoštrava svoja osjetila i spretnost. Odličnu zabavu u tom stilu, uz puno trčanja i vrebanja, mačkama omogućuju omiljene laserske igračke.

To je njihov primarni instinkt lovca, koji je kod mužjaka još jače izražen. Osim toga, mužjaci su često vrlo grubi u igri pa grizu i grebu, a to je kad se igraju dvije mačke normalno jer oni tako treniraju za buduće lovce, ali i za moguće sukobe oko teritorija. Zajednička igra mladih mačaka uključuje i boksanje, grljenje, lizanje ili izležavanje na leđima. Na takav način ljubimci uče i stalno vježbaju lovne vještine, ali i utvrđuju društveni poredak.  

Mačić se na sličan način može igrati i s vlasnikom, jednako kako bi se igrao s drugom mačkom. To može biti vrlo simpatično, ali ponekad i vrlo bolno za vlasnika. Ako mačka u igri postane pregruba, to joj jasno treba dati do znanja i ponuditi joj drugu, prihvatljiviju opciju. Zajednička igra tako može uključivati zabavne igračke na štapu, popularne mahalice koje mački nude puno zabave, a vlasniku omogućuju sigurnu udaljenost od brzih i oštrih kandžica svog sretnog ljubimca.

Mačkama omiljenu igračka predstavljaju i mačji tuneli za provlačenje i skrivanje, jednako kao i uzbudljiva šuškajuća vreća. Posebnu čar imaju igračke s catnipom koji neodoljivo privlači i oduševljava mačke, što u mačjem svijetu nije tajna.

Poznato je i da mačke koje žive isključivo u stanu imaju višak energije. Ako im vlasnik ne posveti dovoljno pozornosti i vremena, bez dovoljno interakcije i aktivnosti, one često počnu ispoljavati neki od oblika neprihvatljivog ponašanja. Vrijeme za druženje i pažnja vlasnika najbolji su načini rješavanja takvih situacija, pri čemu je važno mačku naučiti koje ponašanje nije prihvatljivo. 

Mačke su vrlo inteligentne životinje, koje će vrlo brzo povezati određeno ponašanje s ishodom. Primjerice, neke mačke prekomjerno mijauču jer su naučene da će tako najbrže dobiti ono što žele, bilo da je u pitanju hrana, pozornost, pažnja ili partner u igranju. U takvim situacijama mački treba omogućiti željeno, ali samo kad ne mijauče. Naime, svaki put kad udovoljite mačjim željama kada je glasna ili nasrtljiva, to će je potaknuti da takvo ponašanje ponavlja još više. Ako pričekate da utihne i smiri se, povezat će nagradu sa situacijom kada se ponašala na vama prihvatljiv način. Pažljivo odabrane igračke i ovdje mogu pomoći, primjerice mačkama vrlo privlačne interaktivne igračke.

1213