Ove namirnice možete jesti u velikim količinama bez straha od debljanja

sa

Želite smršavjeti, ali vam teško pada odreći se hrane iako ste na dijeti? Ne brinite, jer postoje namirnice koje možete jesti svakodnevno bez straha od debljanja, a sadrže minimalnu količinu kalorija.

Ove namirnice donose i mnoge blagodati, zbog čega je važno da ih uvrstite u ishranu.

 

Bjelanjak

Jaja su općenito zdrava, a bjelanjak možete jesti u ogromnim količinama, bez brige da ćete se udebljati. Upravo zato je bjelanjak korisan za sve one koji slijede strogu dijetu, piše Healthline.

Salata

Prepuna je vitamina A i C, kao i folne kiseline i željeza. Praktično je bez kalorija, tako da konzumacija salate u velikim količinama neće uzrokovati debljanje.

Celer

Otprilike 95 posto celera čini voda, a ova zdrava namirnica sadrži 30 posto vaše dnevne potrebe za vitaminom K. Najbolje je jesti celer kad je svjež jer izgubi većinu korisnih svojstava u roku od pet dana od rezanja.

Krastavci

Sadrže gotovo jednaku količinu vode kao i celer. Svježi hrskavi krastavci imaju značajne zdravstvene koristi. Koža krastavca sadrži većinu svoje hranjive vrijednosti, posebno beta-karoten, koji je dobar za vaše oči. Iz tog razloga je bolje da ih ne gulite.

 

Narandže

Mnogima su jedan od najukusnijih plodova, a u 100 grama sadrže svega 47 kalorija. Najpoznatije su po sadržaju vitamina C, a ona bijela tvar koja se nalazi ispod kore sadrži puno vlakana koja pomažu u snižavanju kolesterola.

Grašak

Idealna je i ukusna namirnica koju mnogi vole. Možda ćete je voljeti još i više kad saznate da čašica graška sadrži svega 35 kalorija. Iako je siromašan kalorijama, prilično je bogat vlaknima i proteinima.

Karfiol

Izvrstan je izvor vitamina C i K. Najhranjivija je kada je jedete sirovu, a mnogi upravo karfiol koriste za pravljenje smoothieja.

Paradajz

Pun je likopena, vitamina A, C i B2, folne kiseline, vlakana, kroma i kalija. Gotovo da i nema kalorija, a pruža hranjive tvari neophodne za vaše zdravlje. Osim toga je i vrlo ukusan.

Brokula

Omiljena je hrana onih koji žele smršaviti jer u 100 grama sadrži samo 33 kalorije, ali je i čudesna namirnica jer sadrži mnogo blagodati.

Osim vitamina A, C, E i K, sadrži otprilike 20 posto vaše dnevne potrebe za vlaknima, kao i velik udio proteina.

Kokice

Jedna čašica kokica napravljenih bez ulja neće utjecati na vaše tijelo. Stoga nezdrave grickalice možete zamijeniti kokicama, pa ukoliko želite nešto pregristi umjesto čipsa, uzmite kokice.