Gejevi, muslimanke i Indijanci u Kongresu: Ovi izbori ući će u povijest

Dvije američke demokratkinje muslimanke ušle su po prvi puta u američki Kongres. No, to nije jedino po čemu će ovi izbori biti pamćeni kroz povijest, piše BuzzFeed News. Na političkoj sceni pobjedu su iznijele i Amerikanke indijanskog porijekla, političarke koje su prije živjele na bonovima za hranu, otvoreni homoseksualci.

Stoga su ovi izbori upečatljivi iz više razloga i zbog više kandidata pa krenimo redom:

1. Rashida Tlaib i Ilhan Omar, prve muslimanke u američkom Kongresu

Demokratkinje Rashida Tlaib iz Michigana i Ilhan Omar iz Minnesote postale su prve muslimanke koje su izabrane u Kongres. Obje kandidatkinje zagovaraju politički napredna stajališta, poput minimalne plaće u iznosu od 15 dolara i reformu imigracije, piše BuzzFeed.

Tlaib, iz Zastupničkog doma u Michiganu, kći je palestinskih imigranata, a Ilhan Omar u Ameriku je stigla kao djevojčica nakon što je zbog građanskog rata s obitelji pobjegla iz Somalije. Njena obitelj napustila je Somaliju kada je imala samo 8 godina, a 4 godine svog života provela je u izbjegličkom logoru u Keniji.

2. Deb Haaland i Sharice Davids prve su Amerikanke Indijanskog porijekla izabrane u Kongres

Deb Haaland i Sharice Davids prve su Amerikanke indijanskog porijekla izabrane u Kongres.

Haaland, demokratkinja iz Novog Meksika, samohrana majka i članica plemena Laguna Pueblo neko je vrijeme bila predsjednica Demokratske stranke. U svojoj 57. godini još uvijek otplaćuje studentske kredite, a u jednom je razdoblju svog života živjela od socijalne pomoći i bonova za hranu. Za novine Albuquerque Journal izjavila je kako smatra da građani Novog Meksika žele dužnosnika koji "zna koliko im je teško".

Sharice Davids, demokratkinja  i članica plemena Ho-Chunk, prva je LGBT predstavnica u Kansasu i prva LGBT Amerikanka indijanskog porijekla u Kongresu.

3. Alexandria Ocasio-Cortez i Abby Finkenauer, najmlađe su žene ikad izabrane u Kongres

Alexandria Ocasio-Cortez, iz New Yorka, u listopadu je navršila 29 godina, i tako postala najmlađa žena koja je ikada ušla u Kongres

Abby Finkenauer i Cindy Axne prve su žene u Iowi koje su ušle u Zastupnički dom. Finkenauer ima 29 godina.

4. Ayanna Pressley prva je crnkinja iz Massachusettsa u Kongresu

Ayanna Pressley prva je crnkinja iz savezne države Massachusetts koja je izabrana u Kongres.

Pressley je u lipnju izjavila za BuzzFeed News: "Znam kako je živjeti kao crnkinja. Moj pogled na svijet i moje životne vrijednosti značajno se razlikuju od vrijednosti protivničkog kandidata (Capuana). Sada će građani imati priliku izabrati između ta dva, vrlo različita,  pogleda na svijet. "

5. Jared Polis, prvi guverner homoseksualac

 

Jared Polis prvi je zastupnik koji je otvoreno i jasno javnosti rekao da je homoseksualac. U utorak je izabran za guvernera Colorada i time je postao prvi  otvoreno homoseksualni guverner u povijesti.

Demokrat Polis trenutno služi u Kongresu, a prethodno je bio poduzetnik koji je osnovao BlueMountain.com i ProFlowers. On i njegov partner imaju dvoje djece, tako da je Polis prvi homoseksualni roditelj u Kongresu.

6. Lou Leon Guerrero, prva guvernerka Guama

 

Lou Leon Guerrero osvojila je 50,75% glasova i tako postala prva žena koja obnaša funkciju guvernera u Guamu, američkom teritoriju na zapadnom Tihom oceanu.

7. Veronica Escobar i Sylvia Garcia, prve latino političarke iz Texsasa koje su ušle u Kongres

Veronica Escobar, bivša sutkinja u El Pasu, i senatorica Sylvia Garcia prve su latino političarke koje će u Kongresu predstavljati saveznu državu Texsas.