Ovo je bio najpoznatiji vrući časopis Juge: Fotke je donosio Sanader (18+)

casopis
PRVI broj legendarne Erotike, "revije za kulturu i umjetnost ljubavi", izašao je u veljači 1985. da bi krajem 80-ih postao najtiražniji erotski magazin u istočnoj Europi s rekordom od gotovo 400.000 prodanih primjeraka u bivšoj državi i dodatnih 100.000 u Mađarskoj, tiskanih u Zagrebu na mađarskom jeziku.

Glavni urednik i pokretač tog, sada već kultnog, ali i definitivno najuspješnijeg revijalnog izdanja kuće Vjesnik, Milivoj Pašiček, kaže da pri osmišljavanju i odobravanju sadržaja i koncepcije tog izdavačkog erotskog projekta davne 1985. nije bilo gotovo nikakvih problema.

Erotici su prethodila dva broja "pokusnog", ali uspješnog i profitnog RS Magazina Erotika tiskanih u 1984. s prosječnom prodanom nakladom od preko 70.000 primjeraka što je, kako se kasnije ispostavilo, umirilo socijalističke "dušobrižnike", ali je bio i znak tadašnjem vodstvu kuće Vjesnik da se i s erotskim izdanjem treba ozbiljnije uhvatiti u koštac.

'Konzervativna Jugoslavija otvorenija od današnje Hrvatske'

"Jugoslavija je kao bila konzervativna, ali je bila deset puta otvorenija od današnje Hrvatske", kaže Pašiček. Dodaje kako je pokretač projekta bio profit, a formula uspjeha kvalitetni tekstovi, a ne puko lijepljenje erotskih fotografija. Stoga je i ugled Erotike rastao zbog imena autora i tema kojima su se bavili u tom erotskom magazinu.

"Priče za Erotiku punim imenom i prezimenom pisali su, između ostalih, i Zvonimir Majdak, Ivan Kušan, Drago Kastratović, Alojz Majetić, Zvonimir Balog, Predrag Raos, Tito Bilopavlović, Igor Mandić, a 'po kazni' mi je bio poslan i Denis Kuljiš. Surađivali su i Momo Kapor, Tomislav Sabljak, Fadil Hadžić, Stephan Lupino i Pero Kvesić, kolumne je pisala i Jelena Lovrić, kolumnistica Playboya Gerti Senger, a fotografirao je i pokojni Ivo Pukanić.

Među novinarima, umjetnicima, znanstvenicima i glumcima suradnici su bili Goran Milić, Aleksandar Tijanić, Lordan Zafranović, Krsto Papić, Bata Živojinović, ali i profesori Dražen Kalodjera i Ivica Maštruko" kazao je Pašiček.

Među suradnicima Sanader, ali i partijski funkcioneri

Podsjetio je da je erotske fotografije tada "lifrao" Ivo Sanader koji će kasnije postati drugi predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer. S Erotikom su tada surađivali i neki od vođa Saveza komunista, primjerice Sonja Lokar, izvršna sekretarica CK SK Slovenije i Branko Bošnjak, sekretar u tadašnjem zagrebačkom partijskom komitetu.

"Nađite mi danas autora s imenom i prezimenom kao što su u to vrijeme bili Majdak, Sabljak ili Raos koji će se danas potpisivati pod svoje erotske priče koje su već tada bile žešće. Danas to nitko ne bi potpisao zbog straha, zbog reakcije konzervi", kaže Pašiček.