"Ovo je čudno": Svijet sumnja u podatke koji stižu iz Kine o broju oboljelih od virusa

korona
Zaraženih: 75.752 Umrlih: 2.130 Oporavljenih: 16.856

Broj novozaraženih od novog soja koronavirusa COVID-19 koje prijavljuje kineska provincija Hubei, čiji je glavni grad Wuhan, centar epidemije, drastično se smanjio nakon što je Kina promijenila način zvanične objave broje infekcija.

Kako piše Bloomberg, ovo je drugi put ovog mjeseca da je Kina mijenjala način prijave novozaraženih, što je podiglo sumnje o relevantnosti podataka koji stižu iz Hubeija.

Pa je tako, u dnevnom izvještaju, Hubei danas prijavio 349 novih slučajeva - jučer ih je prijavljeno skoro 1.700.

Kineske vlasti, dalje navodi Bloombergnisu dali nikakvo objašnjenje za nagli pad broja zaraženih, ali se ističe to što su jučer stigle nove državne upute o prijavi novozaraženih: prijaviti samo potvrđene i slučajeve na koje se sumnja. 

Prethodno je Hubei prijavljivao i slučajeve kada bi infekciju potvrdio putem CT skeniranja i testova nukleinske kiseline. Ova se praksa uvela u proteklih sedam dana, te je dodala 15 hiljada novozaraženih...

Promjene smjernica za klasifikaciju i nedostatak preciznosti, natjerali su eksperte diljem svijeta da ponovo preispitaju konture krize koja je zarazila više od 75.000 osoba i ubila više od 2000.

Naime, raste nepovjerenje u službene podatke koji stižu iz Kine, koja ima ogromnu većinu slučajeva novog soja koronavirusa i smrtnih slučajeva na globalnom nivou, a eksperti sumnjaju da zvaničnici te zemlje prerano promoviraju narativ da je epidemija pod kontrolom.

Nacionalna zdravstvena komisija i provincijska zdravstvena komisija Hubei nisu odgovorili na medijska pitanja u vezi s najnovijim podacima.

"Nije normalno niti uobičajeno da se ove prakse tako mijenjaju", izjavio je Ben Cowling, profesor epidemiologije na Univerzitetu u Hong Kongu, dodavši kako je sve čudno. 

Kako upozorava Bloomberg, kineski lideri su proteklih dana počeli podizati optimizam u zemlji, jer je epidemija obustavila poslove kineskih kompanija, koje su trenutno u velikoj krizi. Kineski političari sad urgiraju da se proizvodnje nastave, a tamošnja vlada razmišlja o finansijskoj injekciji, pogotovo za avio industriju, dok je Narodna banka Kine saopćila da će raditi na podršci domaćoj potrošnji.

U ovakvom okruženju, nove promjene metodologije u Hubeiju stvaraju više pitanja nego što nude odgovora. 

"Vjerujem da su to iskreni napori da se najtačnije moguće predstavi slika oboljelih i ovo može biti način da se brojevi 'pročiste'. Ali, bitna poanta je da u ovoj klimi neizvjesnosti i neprozirnosti oko onoga što se događa, stalne revizije mogu stvoriti nepovjerenje, što posebno pojačavaju objave na društvenim medijima", izjavio je za Bloomberg Vishnu Varathan, čelnik ekonomije i strategije pri Mizuho banci.