Ovo je mladić koji je bez položenog vozačkog pregazio osječkog glumca

Mladić koji je prošle subote u Osijeku autom na zebri pregazio glumca osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Aleksandra Bogdanovića, koji je jučer od ozljeda zadobivenih u nesreći preminuo, 22-godišnji je Branislav Smiljanić.

22-godišnji Smiljanić je nakon što je na pješačkom prijelazu pregazio Bogdanovića pobjegao i ostavio osječkog glumca da leži na cesti, pred zgradom u kojoj je živio sa suprugom i malim sinom. Vozač je pronađen u Osijeku nešto manje od sat vremena nakon nesreće.

Smiljanić je jučer ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu, a onda je prepraćen u istražni zatvor. 

Odvjetništvo ga sumnjiči za izazivanje prometne nesreće i nepružanje pomoći.

Njegov se otac, u dostupnim podacima, navodi kao zaposlenik prve policijske postaje u Osijeku. 

Nazvali smo Smiljanićevog oca koji se 2014. spominjao kao policajac zadužen za sektor "nalaznog ureda" u Osijeku, a nije poznato je li još uvijek na istoj funkciji. 

Prvo nam se javila ženska osoba koja je, kada smo upitali za oca mladića koji je bez položenog vozačkog skrivio nesreću u kojoj je, od posljedica ozljeda, poginuo osječki glumac, prekinula vezu. 

Iz drugog pokušaja javio nam se mladićev otac. 

"Neću ništa komentirati", odmah je rekao. 

"Ni izraziti sućut?" pitali smo. 

"Sućut da, i to izuzetno veliku. Ništa drugo neću govoriti", rekao je za Index otac Branislava Smiljanića i poklopio prije nego što smo ga uspjeli pitati kako on kao policajac nije spriječio da mu sin vozi bez vozačke dozvole. 

Policija o nesreći nije izvijestila u dnevnom izvještaju.

U osječkim kuloarima može se inače čuti kako 22-godišnjaku to nije prvi put da vozi. 

S njim su kobne večeri u automobilu bili prijatelji i 18-godišnja djevojka. Nesreću je, prema dostupnim informacijama, skrivio Kijom Sorento, čiju je fotografiju objavio i na Facebooku.

Policija o ovome događaju, koji se, kako smo rekli, dogodio prošle subote, nije izvijestila u dnevnom izvještaju u ponedjeljak. 

No iz osječke policije za Index tvrde kako nema govora o zataškavanju. 

Glasnogovornik policije kaze da apsolutno nema zataškavanja.

"Apsolutno ništa nije zataškano, ja sam već u nedjelju razgovarao s desetak novinara o toj nesreći. Očevid je napravljen kako treba, izašao je zamjenik Općinskog državnog odvjetništva koji je rukovodio očevidom. Sve što mi smijemo prema zakonu objaviti je godište počinitelja i eventualno mjesto odakle je. Ponavljam da sam već u nedjelju davao novinarima informacije o nesreći, mobitel mi je stalno zvonio", rekao je za Index Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske. 

Nije želio odgovoriti na pitanje je li otac mladića još uvijek zaposlen u policiji.

"Ne smijem na to odgovoriti zbog zaštite osobnih podataka. Mogu samo reći da osoba koja je izazvala ovu tešku nesreću nije djelatnik policije", rekao je Kon.

"Bogdanović je glumio u našoj predstavi samo tjedan dana prije nesreće"

Kazao je kako je 22-godišnjak uhićen u pola sata do sat vremena od nesreće.

"Mi smo uložili puno truda na smanjenju najtežih nesreća. Upućujemo i ovim putem sućut obitelji preminulog Bogdanovića. Nas u uredu načelnika je ova tragedija i osobno pogodila jer je upravo on vodio našu predstavu 'Lili' u osječkom HNK, on je imao glavni narativ, samo tjedan dana prije nesreće", rekao je policijski glasnogovornik Zoran Kon za Index.  

22-godišnji Branislav Smiljanić je osumnjičen da je 21. prosinca u 22:36 sati u Osijeku upravljao osobnim automobilom svjestan da nije obučen za upravljanje motornim vozilom B kategorije zbog čega može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu. Osnovano se sumnja da dolaskom do raskrižja gdje je iscrtan obilježeni pješački prijelaz nije mu se približavao takvom brzinom da ne ugrožava pješake koji su već stupili na pješački prijelaz, pristajući da takvom vožnjom ugrozi druge sudionike u prometu. 

Uslijed toga je prednjim dijelom vozila udario u 45-godišnjeg pješaka koji je u tom trenutku prelazio preko navedenog pješačkog prijelaza te je od siline udara odbačen i pao na kolnik zadobivši osobito teške tjelesne ozljede opasne po život.

Pobjegao i ostavio ga da leži na cesti ispred zgrade u kojoj je živio sa suprugom i sinom

Potom je 22-godišnjak nakon nesreće, iako svjestan da je u prometu ozlijedio drugu osobu, pobjegao s mjesta prometne nesreće ne obavijestivši o tome policiju.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prihvatio je prijedlog općinskog državnog odvjetništva i 22-godišnjaku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

22-godišnjak je Bogdanovića pregazio doslovno pred zgradom gdje je živio sa suprugom i sinom. Kobne se večeri vraćao kući iz kazališta, nakon predstave "Kabaret Beckett".