Ovo je najsmrtonosnije Putinovo oružje: Zapad je u strahu zbog prijetnje koju predstavlja

23232

Najsmrtonosniji ruski ratni avion sposoban je nositi nuklearne bombe hiljadama kilometara i baciti do 24 tone bombi. Tupoljev Tu-22M3, Rusija je prvi put upotrijebila u invaziji na Ukrajinu tokom bombardiranja Mariupolja, a domet mu je gotovo 7 hiljada kilometara, što znači – cijela Evropa i istočna obala SAD-a, piše The Sun.

Poznat i po svom NATO nazivu “Backfire”, Tu-22M konstruiran je da može nositi do 24 tone oružja, posebno ruske bombe FAB-250 i FAB-1500 – stare sovjetske visokoeksplozivne bombe opće namjene, koje mogu nanijeti razornu neselektivnu štetu. Tu-22M može nositi i nuklearne ili proturadarske rakete Kh-15, kao i rakete dugog dometa Kh-22 za pomorske udare.

Putinov najsmrtonosniji bombarder također je sposoban ispaljivati hipersonične projektile Kh-47M2, koje mogu nositi nuklearne glave, a u svojoj najnovijoj verziji može doseći maksimalnu brzinu veću od 2300 kilometara na sat.

Korišten u Siriji, Čečeniji i Gruziji

Tu-22M3 predstavljen je 1980-ih, može se pohvaliti superiornim motorom NK-25, kao i s nekoliko suptilnih, ali ključnih promjena dizajna, uključujući izmjene na nosu, krilima i usisnicima zraka. Ostali dodaci uključuju novi radar i navigacijski sistem, dizajniran za pomoć u misijama niskog leta.

Razvijen kao malo izmijenjena verzija originalnog Tu-22 bombardera stvorenog 1960-ih, “Backfire” je dizajniran za sudjelovanje u interkontinentalnim nuklearnim napadima, pomorskim udarima i konvencionalnim kopnenim udarnim misijama. Kremlj ih je koristio u sukobima u Siriji, Čečeniji i Gruziji. Tokom rusko-gruzijskog rata 2008., “Backfire” je oboren u borbi što je jedini takav slučaj do sada.

“Jedan od najprepoznatljivijih simbola ruskih zračnih snaga, Tu-22M3 istaknuo se tokom svoja tri desetljeća službe kao učinkovit i iznimno pouzdan strateški bombarder” rekao je stručnjak za nacionalnu sigurnost Mark Episkopos pišući za The National Interest.
 

Danas Rusija ima više od 60 ovih aviona u funkciji, a već su korišteni u bombardiranju ukrajinskih željeznica i granatiranju čeličane Azovstal u Mariupolju. U prvim satima sukoba, dužnosnik američkog Ministarstva odbrane rekao je za CBS News da je čak 75 dalekometnih ruskih bombardera možda sudjelovalo u početnim akcijama rata.

Ovo je posebno ironično jer je Ukrajina naslijedila veliki broj Tu-22 i Tu-22M bombardera raspadom Sovjetskog Saveza, ali ih je uništila kao dio sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

Ukrajinska vojska u aprilu je videozapisom prvi je put priznala korištenje Tu-22M u sukobu. Snimka, čini se, pokazuje kako ruski bombarder Tu-22M3 lansira krstareće rakete na navodne ukrajinske ciljeve. Snimke od prošloga mjeseca pokazale su kako ruski bombarderi dižu u zrak ukrajinsku Palaču kulture, što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nazvao činom “apsolutnog zla”.

“Kulturu, obrazovanje i čovječanstvo okupatori su prepoznali kao svoje neprijatelje, a ne štede ih ni projektila ni bombi. Šta je u glavama ljudi koji biraju takve mete? Apsolutno zlo, apsolutna glupost” kazao je Zelenskij u objavi na Telegramu.

Većina Evrope unutar dometa

Uz korištenje ruskih krstarećih raketa dugog dometa poput Kh-101, Putinovi bombarderi mogu gađati ciljeve diljem Ukrajine bez napuštanja ruskog zračnog prostora. Procjenjuje se da Kh-101 ima domet od 2.500 do 2.800 km, što znači da je i većina Evrope unutar dometa Rusije.

Prošlog mjeseca Rusija je zaprijetila da će ‘u nekoliko sekundi’ uništiti Veliku Britaniju i Finsku jer je optužila Zapad za pokretanje “totalnog hibridnog rata”. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je tom prilikom: “Učinili smo sve da izbjegnemo direktan sukob – ali sada kada je izazov bačen, naravno da ga prihvatamo. Sankcije nam nisu strane – one su gotovo uvijek bile tu u ovom ili onom obliku.”

Ruski političar Aleksej Žuravljov zaprijetio je pak Britaniji nuklearnim napadom hipersoničnom raketom Satan-2 za 200 sekundi te Finskoj da je može uništiti za svega 10 sekundi.

 

Video pogledajte KLIKOM OVDJE