Ovo je plaćeni ubojica koji je ubio muškarca u Beogradu: Traži ga cijela Srbija

Pripadnici MUP-a Srbije identificirali su muškarca koji je jučer na Banovom brdu hladnokrvno ubio 37-godišnjeg Nebojšu Markovića, rodbinski povezanog s jednim pripadnikom bande Pink Panter, javlja Blic.

Riječ je o 38-godišnjem Čabi Deri iz Subotice za kojim policija trenutno traga. Sve policijske jedinice sudjeluju u potrazi, u tijeku su pretresi nekoliko lokacija, a nadziru se i granični prijelazi.

Tko je Čaba Der?

Blic piše kako je Čaba Der otprije poznat policiji, ali i srpskoj javnosti.

Čaba Der je plaćeni ubojica koji je priznao da je ubio kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine, inače člana organizirane grupe "Firma". Tom ubojstvu je, kako su pisali mediji, prethodio sukob oko utjecaja na novosadskom narko-tržištu.

Presuda za ovo ubojstvo nekoliko puta je donosena i ukidana. Vrhovni sud Srbije dva puta je ukidao presude, a suđenje je kretalo iz početka.

Sredinom travnja 2009. godine u Okružnom sudu u Novom Sadu treći put je izrečena presuda za ovo ubojstvo.

Kazneno vijeće novosadskog Okružnog suda je Dera osudilo na 14 godina zatvora.

Ušao maskiran, izvadio pištolj, zapucao pa pobjegao biciklom

Kako je navedeno u presudi, Der je u Jelačića te večeri ispalio četiri hica iz pištolja. U restoran je ušao maskiran bradom koju mu je prethodno dao Vojislav Škrbić, također osuđen zbog poticanja na ovaj zločin. Na sebi je imao i njegovu trenerku.

Prišao je Jelačiću, koji je sedeo za stolom u blizini šanka, iz plave kese izvadio pištolj i pucao. Posle toga je izašao van lokala i pobegao biciklom.

Čaba Der je u obrani naveo da ga je Jelačić angažirao da odradi neki posao. Kako je tada rekao, Jelačić je potom odbijao da ga isplati i prijetio mu je. Zbog toga ga je odlučio ubiti.

Der je iz zatvora, prema pisanju pojedinih medija, izašao nakon što je odslužio dio kazne, prije oko godinu dana.

Hapšen i u Bosni i Hercegovini 2017. godine

Lokalni portal Dnevnik prenio je da je 2017. godine policija Kantona Sarajevo uhapsila Marka Gojčevića iz Bara i Čabu Dera iz Subotice, koji su odmah na saslušanju priznali da su u Sarajevo došli kako bi izvršili likvidaciju.

Isti portal je, pozivajući se na Žurnal info, naveo da istražni organi sumnjaju da se dvojica ubojica dovode u vezu s kriminalnom grupom Nasera Keljmendija te sa zemunskim klanom. Kod ovog dvojca su tada pronađeni automatski pištolji saprigušivačima i metkom u cijevi, ali ni jedan ni drugi nisu otkrili ko je nalogodavac likvidacije niti koga su trebali ubiti.